Stapje-voor-stapje

Misschien staat je besluit om pleegouder te worden al snel vast. Breng dan meteen een bezoek aan een informatiebijeenkomst.

Je ziet het wel zitten om pleegouder te worden, maar hebt ook nog de nodige twijfels. Dat is logisch. Vaak kan meer informatie je helpen bij het nemen van de juiste beslissing. Ervaringen van pleegouders en verhalen van pleegkinderen zijn vaak heel verhelderend. Deze verhalen staan bijvoorbeeld in het magazine ‘Thuismakers’. Elke pleegouder krijgt een gratis abonnement op dit blad.

Pleegouder worden is een grote stap. Het is niet zomaar iets om de zorg van een kind op je te nemen. Daarom lopen we stap-voor-stap een traject door om je voor te bereiden op het pleegouderschap. Dit traject bestaat uit een informatiebijeenkomst, onderzoeksgesprekken en een training.

1. Informatiebijeenkomst

We organiseren informatiebijeenkomsten voor iedereen die erover nadenkt pleegouder te worden. Een consulent pleegzorg en een ervaren pleegouder geven antwoord op al jouw vragen. Bezoek aan een informatiebijeenkomst is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Een informatiebijeenkomst duurt ongeveer twee uur. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vooraf aanmelden is dus gewenst.

2. Onderzoeksgesprekken

Als je besluit pleegouder te worden, vragen wij bij de Raad voor de Kinderbescherming een ‘verklaring van geen bezwaar’ aan. Daarna volgen meerdere onderzoeksgesprekken. Daarin bespreken we uitgebreid wat je motivatie is om pleegouder te worden en bekijken we of je voldoet aan de voorwaarden.

3. Training

Om je voor te bereiden op het pleegouderschap volg je een STAP training. Dit staat voor Samenwerking Teamwerk Aspirant Pleegouders. De training is op zes avonden of drie zaterdagen en gaat over thema’s zoals:
– samenwerken in de pleegzorg;
– verlies;
– hechting;
– gedrag;
– verandering voor jouw eigen situatie bij de komst van een pleegkind.

Stel ons een vraag

Of bel ons
020 540 05 00

Aanmelden nieuwsbrief