Pleegzorg

Dit nieuwsbericht delen:

Soms kan je kind even niet meer thuis wonen. Pleegzorg is in die gevallen altijd de eerste keuze van opvang, zodat je kind in een gezin kan opgroeien. Kinderen onder de 7 jaar, die even niet thuis kunnen wonen, geven we altijd een plekje in een pleeggezin. Bij voorkeur woont je kind bij jouw familie of bekenden. Als dat niet mogelijk is, gaat Spirit op zoek naar een ander passend pleeggezin.

Pleegzorg wordt vaak ingezet bij conflicten in het gezin, psychische problemen bij ouders, verslaving bij ouders of fors probleemgedrag bij het kind. Spirit kent verschillende vormen van pleegzorg. Neem contact met ons op om samen te kijken welke vorm het beste aansluit bij jouw kind en jullie gezin.

Hieronder leggen we uit welke vormen van pleegzorg er zijn.

Crisis- en kortdurende pleegzorg
In een gezin kan een situatie dusdanig escaleren, dat je kind vanwege de veiligheid snel uit huis moet. Spirit kan je kind dan een plekje geven in een pleeggezin. We noemen dit crisispleegzorg. Je kind blijft enkele weken tot enkele maanden bij het pleeggezin. We onderzoeken of je kind terug kan naar huis, of op welke andere plek je kind het beste kan wonen.

Langdurende pleegzorg
Als je kind geen vooruitzicht heeft om terug te gaan naar huis, kan hij of zij voor langere tijd opgroeien in een pleeggezin. Vaak tot hij of zij 18 wordt. Het is nooit helemaal zeker of je kind daadwerkelijk lang in een pleeggezin blijft. Er kan altijd iets in de thuissituatie veranderen waardoor je kind teruggaat naar jou.

Weekend- en vakantiepleegzorg
Weekend- en vakantiepleegzorg is vooral bedoeld om je als ouders even te ontlasten in de zorg voor je kind. Door de rust die ontstaat kan je kind toch thuis blijven wonen. Maar ook kinderen die bijvoorbeeld in een leefgroep wonen en niet naar familie of bekenden kunnen, hebben veel aan deze vorm van pleegzorg. Je kind is meestal één tot twee keer per maand een weekend en sommige vakanties bij het pleeggezin.

Specialistische pleegzorg
Specialistische pleegouders bieden opvang aan tieners die vanwege hun complexe problematiek niet in een ‘regulier’ pleeggezin, gezinsgroep of woongroep op hun plek zijn. In het specialistische pleeggezin krijgen ze intensieve begeleiding vanuit een 1-op-1 relatie, zodat hun situatie stabiliseert. Doel is terugkeer naar huis of doorstromen naar een definitieve vervolgplek.

Tienermoeders
Een pleeggezin zorgt voor de opvang van een tienermoeder en haar (ongeboren) baby. De tienermoeder woont bij het pleeggezin voor de bevalling en voor een korte of lange periode daarna. Dit is een samenwerking tussen Altra en Spirit.

Forensische pleegzorg
Pleegouders nemen een minderjarige verdachte tussen de 12 en 15 jaar in huis. Het gaat om jongeren met een cognitieve beperking en psychische problemen die vaak voor het eerst zijn opgepakt. Denk hierbij aan verdenkingen van diefstallen, straatroof of geweldsdelicten. In plaats van voorlopige hechtenis worden de jongeren voor drie maanden opgevangen in een pleeggezin. Tijdens het verblijf in een forensisch pleeggezin werken we aan gedragsverandering, volgt de jongere onderwijs en ondersteunen we zijn ouders of opvoeders bij het versterken van hun opvoedingsvaardigheden.

Wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Stel ons een vraag

Of bel ons
020 540 05 00

Aanmelden nieuwsbrief