Begeleide omgang

Dit nieuwsbericht delen:

Als kinderen een uitwonende ouder lange tijd niet hebben gezien kan het beeld dat een kind van de uitwonende ouder heeft negatief zijn. Middels begeleide omgang willen wij kinderen en ouders de mogelijkheid bieden tot contactherstel.

Om dit te bewerkstelligen dient het contact ontspannen te verlopen en zal de focus tijdens de contactmomenten liggen in het hier en nu. Niet op het verleden, de toekomst of de problemen. De hulpverlener richt zich op het verkrijgen van informatie, biedt ondersteuning en inzicht en probeert de perceptie en gedrag van ouders positief te beïnvloeden.

Meervoudige partijdigheid en oplossingsgericht

Er wordt gewerkt vanuit de principes van meervoudige partijdigheid, oplossingsgericht werken en mediation gesprekstechnieken. De hulpverlener probeert meer zicht te krijgen op het contact tussen ouder en kind en brengt advies uit aan ouders en eventueel de kinderrechter over de wijze waarop het contact tussen het kind en de uitwonende ouder vorm gegeven kan worden.

Zij kunnen daarbij Video Interactie begeleiding inzetten indien wenselijk en zij kunnen de veiligheid waarborgen tijdens de bezoekregeling.

Versterken van onderlinge communicatie

De hulpverlener begeleidt ouders in het versterken van de onderlinge communicatie. We werken er naartoe dat de ouders na de begeleide omgang zelf in staat zijn de omgang tussen de uitwonende ouder en het kind vorm te geven.

De begeleide omgang is voor beide ouders heel spannend. Daarom bereiden we beide ouders voor en starten we met een apart gesprek met beide ouders en voeren gedurende het traject zoveel mogelijk de gesprekken samen en indien nodig apart. Het is van belang dat de thuiswonende ouder toestemming geeft aan het kind om weer contact te hebben met de uitwonende ouder.

Duur en verloop

  • Zes tot tien contactmomenten ouder-kind
  • Intake-gesprek met beide ouders apart en samen
  • Na iedere twee contactmomenten vindt een oudergesprek plaats waarin we de voortgang bespreken.

Wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel ons een vraag

Of bel ons
020 540 05 00

Aanmelden nieuwsbrief