27 juli 2019

Spirit maakt verschil door verschil te zien: oog voor jongens en meisjes met lesbische-, homo-, bi-, transgender, queer en interseksuele gevoelens (LHBTI+). Geen gêne om te praten over seksualiteit, genderidentiteit en diversiteit. Jongeren zijn op zoek naar hun identiteit. Seksuele oriëntatie, genderidentiteit, erbij willen horen; een verwarrende tijd! Jongeren uit de jeugdhulp die worstelen met ‘anders zijn’ vanwege LHBTI+, hebben nog meer te maken met somberheid en een slechte gezondheid. Het zelfmoordcijfer ligt 4,5x zo hoog. Voor hen is steun héél belangrijk. Iemand bij wie ze terecht kunnen voor vragen, die luistert en bij wie ze zichzelf kunnen zijn.

Spirit maakt verschil door verschil te zien

Vorm een vangnet en voorkom eenzaamheid!

Spirit is er voor alle kinderen, jongeren en gezinnen – ongeacht hun achtergrond, seksuele oriëntatie en levensstijl. Vorm een vangnet en voorkom eenzaamheid! Bij deze ook de oproep aan andere jeugdhulp-organisaties om hieraan deel te nemen. Maar steun hoeft niet van organisaties te komen, juist niet! Iedereen kan een held voor de jeugd zijn: kijk om je heen en kom in actie. Word pleegouder, word een maatje, volg een sociale opleiding en kom bij ons werken!

Kwaliteit bieden door jezelf te zijn

Medewerkers, gezinnen en jongeren moeten zichzelf kunnen zijn – altijd en overal. Dat betekent dat álle medewerkers zich comfortabel voelen in de organisatie. Dat betekent ook dat hulpverleners de juiste hulp bieden aan jongeren en gezinnen, rekening houdend met verschillen tussen mensen en hun specifieke behoeften. Dit vraagt iets van onze organisatie, van onze professionals en van onze manier van kijken en doen.

Doen!

Spirit focust op beleid, scholing en training en nieuwe vormen van hulp voor LHBTI+ jongeren. We richten ons op jongeren die problemen hebben bij de eigen acceptatie en reacties van de omgeving op hun lesbische, homo- of biseksuele gerichtheid of genderidentiteit en daardoor ernstig in de problemen komen. We willen de veiligheid, weerbaarheid en emancipatie van LHBTI+ jongeren vergroten, zodat zij niet buiten de samenleving vallen met het risico op eenzaamheid. Want praten over seksualiteit en seksuele oriëntatie met gevoel voor diversiteit; dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar o-zo-belangrijk.

Spirit Specifieq

‘Spirit Verschilt’ is onderdeel van Spirit Specifieq. Veilig opgroeien op seksueel gebied, het voorkomen van daders of slachtoffers van loverboys, mensenhandel of uitbuiting. Dát wil Spirit Specifieq bereiken, samen met partners. Spirit Specifieq ondersteunt jongens en meisjes die een wirwar aan gevoelens en emoties hebben rond seksualiteit, identiteit en weerbaarheid. Van eenvoudige vragen tot ingewikkelde en zorgelijke problemen. Van lichte tot intensieve hulp thuis of op een woon- of verblijfsplek bij Spirit. De activiteiten zijn preventief, signalerend, consulterend en hulpverlenend. Spirit Specifieq is er ook voor ouders en professionals.

Geslacht, sekse, genderidentiteit, biologisch geslacht, transgender, geboortegeslacht…?

De meeste jongeren staan er niet zo vaak bij stil. “Gender”. Dat is heel logisch, want als je ergens geen problemen mee ervaart heb je ook geen reden om er al te lang bij stil te staan. Toch zijn er een heleboel redenen om bij dit thema stil te staan. We hebben allemaal een gender en er zijn veel jongeren die wél struggelen met het thema gender. Voor hen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend allemaal.

Gender, een term waar nog een hoop onduidelijkheid over bestaat. Iedereen heeft het, een “genderidentiteit”. Dat betekent dat je als mens je jongen of meisje voelt, of misschien wel iets er tussenin, of misschien wel geen van beiden… Snap jij het nog? We zullen je in het komende stuk wat ingewikkelde termen uitleggen.

Lees het hele artikel op Qpido.nl

Contact

Meer weten over ‘Spirit verschilt’? Neem contact op met Klarina Lingmont via k.lingmont@spirit.nl.

Tot slot; in 2016 maakten we een speciale nieuwsbrief: Spirit komt uit de kast!

Regenboogvlag bij kantoor Spirit
Regenboogvlag bij kantoor Spirit
Dit nieuwsbericht delen: