30 juli 2019

Meisjes die het slachtoffer zijn van seksuele afhankelijkheidsrelaties worden in Amsterdam behandeld bij Pinq. Een bijzondere locatie midden in de stad waar gesloten en open jeugdzorg bewust naast elkaar zijn geplaatst. ‘We wilden als behandelcentrum zo veel mogelijk een gewoon huis zijn, waar iedereen zich thuis zou kunnen voelen.’

Een oud, mooi opgeknapt pand met hoge grote ramen midden in een gewone volkswijk van Amsterdam. Projectleider Tom Jordan en programmaleider Ruth Schipper geven trots een rondleiding door de gesloten en de open setting van Pinq, onderdeel van jeugdzorgorganisatie Spirit. De twee locaties zitten naast elkaar maar zijn wel, vanwege de wettelijke verplichting, door een muur van elkaar gescheiden. In elke locatie zijn twee units waar zes à zeven meisjes verblijven. Iedere unit heeft een eigen keuken en een gezamenlijke ruimte met loungebanken, luie stoelen en een boekenkast. Alle meisjes hebben een eigen kamer. Ook zijn er sportzalen en ruimtes waar onderwijs wordt gegeven.

Lees dit artikel verder op de website van Zorg+Welzijn…

Zoeken naar openheid in geslotenheid

Voorheen werden deze meisjes behandeld in de Koppeling, een gesloten jeugdzorginstelling in Amsterdam Zuidoost. In de afgelopen tien jaar heeft er bij de Koppeling een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. Van werken vanuit repressie en een vaste structuur voor alle kinderen, naar vakmanschap, relationeel werken en maatwerk bieden. We zoeken naar openheid in geslotenheid waarin de nadrukkelijke focus ligt op het afschaffen van drang en dwang, op het afschaffen van separeren van kinderen die juist geborgenheid en liefdevolle zorg zo hard nodig hebben. 

Dit nieuwsbericht delen: