29 april 2019

Betere hulp op maat voor jongeren met behulp van smartphone data

Amsterdam, 29 april 2019 – Met de ambitie ‘Maak emoties zichtbaar’ start vandaag de campagne ‘Doneer je data’. Het doel van de campagne is om vijfhonderd mentaal gezonde jongeren op te roepen hun smartphonedata te doneren voor leeftijdsgenoten met psychische problemen. Door het downloaden van de smartphone-applicatie genaamd G-Moji, worden data opgeslagen en verwerkt. Door digitale vingerafdrukken te verzamelen wordt voorspeld of en wanneer jongeren wel en niet lekker in hun vel zitten. Hiermee denken de initiatiefnemers, innovatiewerkplaats Garage2020 en het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), in de toekomst jongeren met psychische problemen sneller en betere hulp op maat te bieden, door slim gebruik van data-analyse.

Digitale vingerafdruk

Het huidige gebruik van smartphones door jongeren maakt een breed scala van big data-metingen mogelijk door middel van hard- en softwaresensoren die zijn ingebed in de mobiele telefoon. Denk bijvoorbeeld aan metingen over fysieke en sociale activiteit, en slaap. Met deze gegevens worden digitale fenotypes gecreëerd: een soort digitale vingerafdruk van een persoon, die kan helpen bij het vroegtijdig identificeren van mentale gezondheidsproblemen. Om betere voorspellingen te kunnen doen, is meer betrouwbare data nodig. Daarom roepen de initiatiefnemers landelijk vijfhonderd jongeren tussen de 16 en 24 jaar zonder psychische problemen op, hun smartphonedata te doneren. Jason (21) ervaringsdeskundige: ‘iedere jongere heeft een smartphone, als hulpverleners dit gaan gebruiken en er in de toekomst zelfs suïcidepogingen mee kunnen worden voorkomen, dan is dat echt hoopvol.’

G-Moji app

De data worden vervolgens gebruikt voor de doorontwikkeling van de G-Moji app. Deze app vraagt de gebruiker dagelijks om via een emoji aan te geven hoe hij of zij in z’n vel zit. Hierdoor ontstaan voorspellingen die de gebruiker sneller kunnen helpen. ‘Als deze app er eerder was geweest, had ik niet zo geworsteld met het herkennen van emoties, dat had mij heel veel pijn en hulpverlening bespaard,’ aldus Diantha, (21), ervaringsdeskundige. Na de zomer start een vervolgonderzoek met jongeren bij de Bascule, kinder- en jeugdpsychiatrie. De app wordt uiteindelijk geïntegreerd in de behandeling.

Bekijk hier de verhalen van Diantha en Jason. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.g-moji.nl en krijgen wekelijks in een podcast het levensverhaal te horen van een leeftijdsgenoot met psychische problemen.

Lees hier het artikel in het AD.

Dit nieuwsbericht delen: