20 november 2018

Tekst door Meike Bergwerff en foto’s Bibi Veth.

In tijden van onrust en digitalisering, is de behoefte aan rust groot. Garage2020 zag in het project van kunstenaar Nick Verstand een manier om die rust te zoeken bij jongeren door middel van digitale middelen. Die plannen zijn beloond met (een deel van) de Elisabeth van Thüringenprijs en kunnen nu verder worden uitgedacht.

 

In de jeugdhulp draait alles om gedrag, gedachten en gevoelens. Dingen die niet zichtbaar zijn en soms moeilijk geuit of uitgelegd kunnen worden. Vaak zorgen al die gevoelens voor een gevoel van chaos en onrust. De digitalisering van de maatschappij versterkt die gevoelens bij velen.

Evelyn Visschedijk, digitale strandjutter bij Garage2020 bezocht op Dutch Design Week (DDW) het project ‘Aura’ van kunstenaar Nick Verstand. Zij zag hierin een potentieel interessant project voor de jeugdhulp. “Voor DDW maakte ik een audiovisuele installatie die jouw emotie toont door middel van licht en kleur en muziek”, vertelt Verstand. Dit idee was ontstaan nadat VPRO Medialab aan de kunstenaar had gevraagd om een project te maken rondom de toekomst van mediaconsumptie en wearables.

“Het project draait om emotionele beleving”, vertelt Verstand. “Het gaat om het concreet maken van emoties en je blootstellen aan anderen.” Verstand werkte voor dit project samen met TNO, die onderzoek doen naar biosensors die real time emoties kunnen vaststellen door iemands hartslag en hersengolven te monitoren. “De kleuren in ‘Aura’ passen zich aan iemands emoties en gevoelens aan.”

Digitalisering in positief daglicht
Het project werd door het architectuur- en designmagazine Dezeen in de top 10 meest interessante projecten van DDW 2017 gekozen. Het viel ook in de smaak bij Garage2020, mede omdat de digitalisering door middel van een kunstproject in een positief daglicht wordt gezet, legt projectleider Kaya Stok van Garage2020 uit. “We willen de kunst gebruiken om niet alleen kinderen en jongeren, maar ook ouders, verzorgers en medewerkers op een positieve manier kennis te laten maken met technologie. We willen samen op zoek gaan naar manieren om de mentale gezondheid te vergroten.”

Daarnaast biedt het project de mogelijkheid om een plek van rust te creëren in de chaos die het continue digitale “aan staan” veroorzaakt, aldus Stok. De technologie geeft de mogelijkheid om iets abstract als een gevoel te vangen en te vertalen naar concrete, zichtbare en tastbare ervaringen van de kinderen en jongeren.

Verstand was meteen geïnteresseerd in een samenwerking met Garage2020. “Ik kreeg meer vragen uit de zorg, maar vond dit een van de leukere ideeën. Als ik mensen met mijn werk kan helpen, dan vind ik dat natuurlijk supertof, aldus Verstand. “Er moet worden gekeken hoe we het project kunnen financieren. Deze prijs helpt daar al een beetje bij.” Het betreft een kostbaar project, benadrukt de kunstenaar. “Ik werk met geluids- en lichtinstallaties en technieken. Er hebben denk ik zo’n veertig mensen meegewerkt aan de eerste versie van ‘Aura’ die op DDW stond.”

Mobiele versie van ‘Aura’

Mocht het benodigde geld er komen, dan gaat Verstand samen met Garage2020 werken aan een mobiele versie van ‘Aura’, een donkere en geluidsdichte ruimte die op verschillende plekken kan worden neergezet. Doel ervan is om bijvoorbeeld kinderen en jongeren in de psychiatrie meer bewust te laten zijn van hun emoties. Ondertussen wordt er verder onderzoek gedaan naar de juiste licht- en geluidstechnieken, alles om onze perceptie krachtiger te beïnvloeden. “Het doel is vooral om mensen de kans te geven om even tot zichzelf te komen”, aldus Verstand.

Een eerste mobiele ‘Aura’ zal geplaatst worden op de afdeling 020 van de Bascule in Amsterdam, een afdeling waar jongeren van 12 tot 23 jaar terecht kunnen voor ondersteuning bij hun herstel. Zowel online als offline zijn daar mogelijkheden voor. “De verplaatsbaarheid zorgt ervoor dat ook jongeren op andere afdeling hier in de toekomst kennis mee kunnen maken”, aldus Stok.

Elisabeth van Thüringenprijs
De Elisabeth van Thüringenprijs wordt in 2018 voor de tweede keer uitgereikt. Het project van Garage2020 en kunstenaar Nick Verstand wint dit jaar de stimuleringsprijs. De prijs wordt sinds 2015 uitgereikt. Doel ervan is het stimuleren van kunst die het welzijn en welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers in de gezondheidszorg bevordert. De onafhankelijke jury bestaat uit experts uit de kunstwereld.

 Garage2020
Garage2020 is een landelijk netwerk van innovatiewerkplaatsen in Nederland. Doel ervan is om ‘jeugdhulp overbodig te maken’ door middel van sociaal technologische oplossingen. Het project met Nick Verstand is een initiatief van Garage2020, opgericht door Spirit Jeugd- & opvoedhulp en de Bascule kinder- en jeugdpsychiatrie.

Voor vragen of interesse:

Bekijk hier Aura II van Nick Verstand.

Contact Garage2020: Levi van Dam, levi@garage2020.nl, 06 538 230 13
Contact Nick Verstand: Nick@nickverstand.com

Dit nieuwsbericht delen: