9 augustus 2018

Met steun vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan een jongere nu ook na zijn achttiende hulp krijgen bij Spirit. Hulpverlener Nanda Breed startte samen met de 22-jarige Kimberly het eerste WMO-traject. Nanda: ‘Niet de leeftijd, maar een stabiele basis, moet bepalend zijn of je een jongere kan loslaten.’

Als Kimberly op haar achttiende zelfstandig was gaan wonen, had ze dieper in de shit gezeten dan nu, vertelt ze. ‘Mijn leven zag er toen chaotisch uit. Ik was gestopt met school. Met baantjes ging het af en aan. Ik wist niet wat bij me paste en wat er allemaal op me af ging komen. Ik wist alleen dat ik mijn eigen rekeningen moest gaan betalen.’ Ze leerde in die tijd haar vriend Gerrit kennen en op haar negentiende trok ze tijdelijk bij hem en haar schoonouders in. Ze keerde niet meer terug naar de leefgroep van Spirit. ‘Zonder mijn schoonouders, mijn tweede familie, had ik het niet gered en op straat geleefd’, zegt ze. Ze kreeg geen hulp van thuis en van Spirit kreeg ze toen niet de hulp die ze nodig had.

Tot voor kort had Spirit namelijk te maken met een leeftijdsgrens van 18 jaar. Het was niet mogelijk jongeren verder te begeleiden op weg naar volwassenheid, op het moment dat ze voor de wet volwassen waren. Een enkele uitzondering daar gelaten. Nu met de ondersteuning vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan dat wel. Jongeren (16-27 jaar) in de jeugdhulp kunnen een toekomstcoach toegewezen krijgen die ze helpt zelfredzamer te worden. Op het gebied van: support, wonen, inkomen, werk & opleiding, welzijn & gezondheid. De big 5-thema’s.
Kimberly is inmiddels 22 jaar en kwam afgelopen zomer weer in contact met Spirit. Ze gaf zelf aan nog wel wat hulp te kunnen gebruiken. Nanda Breed, die veel ervaring heeft met het steunen van achttienplussers, werd als toekomstcoach aan haar gekoppeld.

In het begin zagen ze elkaar elke week. Nanda zocht Kimberly altijd op in haar eigen omgeving, bij haar moeder of schoonfamilie. Nanda: ‘Dat is vertrouwder voor Kimberly en ik vond het ook gezellig. Met haar schoonfamilie heb ik hele gesprekken gevoerd.’ Kimberly: ‘In het begin moet je elkaar ook leren kennen. Ik vond het fijn dat we niet alleen over problemen spraken, maar ook over leuke dingen. Nanda toonde interesse. Ik kreeg bij haar nooit het gevoel van: het moet maar. Zij stond echt naast me en wilde me helpen.’

Samen stelden ze een ondersteuningsplan op, waarvan alle doelen inmiddels zijn gehaald. Kimberly: ‘Ik heb nu meer rust in mijn hoofd. Toen we begonnen met mijn schulden was het een warboel. Ik was bang voor de confrontatie met de schuldeisers. Nanda belde met iedereen en zocht het uit. Nu is alles op orde en kan ik gaan afbetalen.’ Nanda: ‘Maar Kimberly deed ook veel zelf. Ze vond bijvoorbeeld zelf een baan met een vast contract. Ze weet waar ze naar toe wil werken, is sterk.’

In de gesprekken die ze samen hadden, ging het niet alleen over schulden en werk, maar ook over Kimberly’s (zorg)verleden dat Nanda verder wil uitzoeken en de relatie met Gerrit. Nanda: ‘Ik heb ook een gesprek met ze samen gehad. Zeker toen ik hoorde dat Kimberly met hem samen wilde gaan wonen. Ik wilde van Gerrit horen hoe hij erin stond. Hij gaf aan dat hij dat ook wilde, alleen nog niet wist waar. Dat was fijn voor Kimberly, want ze hadden het er eigenlijk nooit over.’

Kimberly is blij met de hulp van Nanda. ‘Ik heb geleerd de boel op orde te houden en zaken meteen te regelen, zodat ik niet mijn overzicht kwijtraak. En als ik er niet uitkom, durf ik nu om hulp te vragen. Dat zat er bij mij nooit in. Ik wilde andere mensen niet met mijn problemen opzadelen. De boel is nu afgerond, maar het liefst zou ik Nanda bij me houden.’ Kimberly grijnst. ‘Ik ga je gewoon elke week appen.’

Kimberley heeft nog enkele tips voor hulpverleners:

  • Geef jongeren al voorlichting voor dat ze achttien zijn over wat er allemaal gaat gebeuren na hun achttiende.
  • Laat een jongere niet te snel ontglippen. Niet iedereen is meteen 100 procent geholpen, maar zorg dat een jongere er net als ik uitkomt en steun ervaart.
  • Toon interesse. Praat niet alleen over problemen, maar ook over leuke dingen.
  • Probeer het als hulpverlener ook niet alleen en zoek hulp als dat nodig is.

Meer weten over opgroeien naar volwassenheid vanuit de jeugdhulp?

www.spirit.nl/big5

Dit nieuwsbericht delen: