15 augustus 2018

‘Alweer drie jaar geleden is Spirit gestart met de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Yahia was een van de eerste jongeren die op de Meeuwenlaan kwam wonen: een kleinschalige wooneenheid waar ik hem ambulante begeleiding bood. Hij woonde daar samen met twee andere statushouders. Yahia is op 16 jarige leeftijd gevlucht vanuit Syrië. Waar hij zijn familie, land en cultuur heeft moeten achterlaten.

Yahia was 17 toen hij naar Amsterdam kwam, waar hij startte in een Internationale schakelklas op het MCO. Toen Yahia 18 werd kwam ik in contact met een cultuurgezin (een soort pleeggezin) uit Zuidoost. De woning had plek voor drie jonge statushouders van ongeveer 18 jaar. Dit gezin vond het ook fijn om daar waar nodig was ondersteuning te bieden aan de jongeren en hen te begeleiden bij hun weg naar zelfstandigheid. Ik vond dit een passende plek voor Yahia. Hij woonde nog maar een half jaar zelfstandig en als hij 18 werd, zou er waarschijnlijk een deel van de professionele zorg komen te vervallen. Zo kon hij toch met al zijn vragen bij een voor hem bekend en vertrouwd gezin terecht.

Nu, ruim tweeënhalf jaar later, heb ik nog steeds af en toe contact met Yahia. Hij laat dan weten hoe zijn weg naar zelfstandigheid verloopt. Deze week stuurde hij weer een berichtje: sinds een week is hij herenigd met zijn familie. Hij is ook net geslaagd voor zijn Entree niveau 1 aan het ROC-TOP en gaat in september starten met Niveau 2 logistiek (BBL)op de ROC in Hoofddorp. In zijn vrije tijd is hij samen met Lex (de man van het cultuurgezin) een koeriersbedrijfje gestart! Ik ben heel trots op Yahia en wat hij heeft bereikt.’

Door Patricia van der Ploeg

Dit nieuwsbericht delen: