14 augustus 2018

Op 4 augustus 2018 voer Spirit voor het eerst mee met de Canal Pride in Amsterdam. Een boot gevuld met ‘strijdlustige’ medewerkers, jongeren, ouders, pleegkinderen en pleegouders. Allemaal verkleed als held, en zij dragen de boodschap uit: ‘ben jij een held voor de jeugd?’ Esmaralda de Haan, begeleider bij Qpido, doet verslag:

‘De straten zijn schoongeveegd, de grachten liggen erbij alsof er nooit iets gebeurd is. Maar dat is niet waar en wij weten dat, want we waren erbij. Met 70 mensen, 70 helden, op die ene boot met onze missie. Laten zien wat een prachtige organisatie Spirit is. Met ruimte voor iedereen, met zorg en aandacht en liefde voor iedereen. Wat we ook voelen, dromen, wensen. Niet wat we zijn, maar wie we zijn, dat is wat uit maakt. Vrij van hokjes, los
van veroordeling.

Voor het eerst was Spirit dit jaar deelnemer op de jaarlijkse Canal Parade van Pride Amsterdam. Eén van de 80 boten die de wereld hebben laten zien hoe mooi, divers en kleurrijk wij als mensen zijn. Iedereen had zich gehouden aan de dresscode; wit met zilver. Iedereen had zijn best gedaan en dat was te zien. Wat straalden we allemaal! Collega’s van alle afdelingen, pleegouders en jongeren. Onze boot versierd met een prachtige banner met de tekst: ‘Ben jij een held voor de jeugd?’ Want dat is wie we zijn én wie we zoeken. Helden voor de jeugd. En niet alleen die ene zaterdag begin augustus, maar 365 dagen per jaar. Zorgdragend voor iedereen. Niemand uitsluiten, maar met z’n allen sterk staan. Elke jongere mag worstelen in de pubertijd, maar geen enkele jongere mag overwegen uit het leven te stappen vanwege zijn of haar geaardheid of gendergevoelens. Het zelfmoordcijfer onder jongeren binnen de LHBTI+community ligt 4,5% hoger dan bij jongeren die zich niet tot deze community rekenen en dat moet anders. Ik voel sterker dan ooit dat we die boodschap hebben uitgedragen met ons allen als organisatie. En ik voel dat we dat gaan blijven doen. Niet alleen de helden op boot, maar wij allemaal. Spirit verschilt. Zeker. Verschil maakt krachtig. Deze dag is een mooie stap om nog meer oog te hebben met elkaar voor deze verschillen, bij jongeren, bij collega’s en bij onze medemens.

Ja, het was een mooi feest, met heerlijke mensen, hele lekkere meezingmuziek, een top DJ, gezellige artiesten, lekkere drankjes en een uitzinnige menigte langs de kant en in het water. Maar belangrijker was wat we uit hebben gestraald. Spirit is een organisatie die een veilige haven aan ieder individu wil bieden. Daarom voeren we mee. Om voor ieder mens een veilige haven te kunnen zijn.’

Spirit maakt verschil door verschil te zien! Meer weten? Kijk op spirit.nl/verschilt.

Dit nieuwsbericht delen: