Jongeren in gesprek over opgroeien naar volwassenheid (Big 5)

Wij laten een jongere pas los als de Big 5 geregeld zijn!

Vijf jongeren uit de jeugdhulp zijn in gesprek met vijf jongeren die opgroeien vanuit een veilig en stabiel thuis. Zij praten met elkaar over opgroeien en zelfstandig worden. Over ondersteuning daarbij, hulpverlening, wonen, financiën, school en werk. Hoe cruciaal is het om terug te kunnen vallen op ouders, onvoorwaardelijke steun en een veilig thuis? Een vangnet waar je altijd op mag terugvallen, ook als je keihard de verkeerde keuzes maakt? De verschillen zijn pijnlijk en confronterend zichtbaar, zo laten Django, Rita, Joy, Nathan, Dathimo, Jason, Eline, Moraya, Kimberly en Chayrene ons zien.

De filmpjes doen een beroep op ons, als samenleving, gemeenten, organisaties en professionals, om deze jongeren niet los te laten totdat hun leven stabiel genoeg is. Dat klinkt logisch, maar is lang niet altijd het geval.

De trailer: ‘Opgroeien naar volwassenheid’

 

Of ga rechtstreeks naar:

Waarom deze filmpjes? Een samenhangende aanpak!

In de leeftijd van 16 tot 27 jaar groeien jongeren naar (jong)volwassenheid, naar eigen verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Ze ontwikkelen autonomie en een eigen identiteit: dit ben ik, dit kan ik, dit wil ik. Van ouders, opvoeders en de omgeving vraagt dit om loslaten en meebewegen. De meeste jongeren hebben hierbij geen extra hulp nodig. Zo’n 15% van de jongeren groeit op onder meer kwetsbare omstandigheden.

Zo ervaren wij dat de overgang voor jongeren die opgroeien vanuit jeugdhulp naar volwassenheid veel en veel te groot is. Ineens ben je 18. De wereld waarin veel voor de jongere geregeld en bedacht wordt, verandert plotseling naar een wereld waarin de jongere overal zelf verantwoordelijk voor is. Die overgang moeten we veel soepeler maken.

Wij (de samenleving, gemeenten, organisaties en professionals) delen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ook deze jongeren de juiste steun en begeleiding te bieden om hun plek in de samenleving te vinden. Niet loslaten als je 18 wordt, maar pas loslaten als je een stevige en stabiele basis hebt waarop je verder kan. Ons leidend principe in deze aanpak is ‘De Big 5’.

Wij laten een jongere pas los als de Big 5 geregeld zijn:

1. Support: er is in ieder geval één volwassen persoon een lange periode beschikbaar voor de jongere en er is een netwerk van informele steun.
2. Wonen: de jongere heeft een passende en stabiele woonplek.
3. School en werk: de jongere gaat naar school, heeft een baan of dagbesteding die kansen biedt voor ontwikkeling.
4. Inkomen en schulden: de jongere heeft voldoende inkomen met een plan op (voorkomen van) schulden.
5. Welzijn en gezondheid: er is voor de jongere (doorlopende) zorg beschikbaar tot 27 jaar.

Doe jij mee?

Het organiseren van de juiste ondersteuning en het regelen van de Big 5 kan alleen samen. Met gemeenten bijvoorbeeld, en financiers, woningbouwcorporaties en partners in de hulp- en dienstverlening. Wil je weten wat jij hierin kan betekenen? Neem contact op met Brechje Kuipers of Lonneke op der Heijde via: Big5@spirit.nl.

5 reacties

 1. Lineke Joanknecht op zegt:

  Prachtig filmpje! Zo belangrijk om er niet alleen voor te staan, niet als kind, niet als ouder, niet… ik doe graag mee! Met Eigen Plan helpen we verbindingen te leggen met anderen, support te organiseren, sterker ben je samen.

  • Brechje Kuipers op zegt:

   Dank voor je reactie Lineke. Fijn dat je onze boodschap onderschrijft. Iedereen heeft iemand nodig om op terug te kunnen vallen. Daar maken we ons samen hard voor.

 2. Annemarie van Breugel op zegt:

  Wauw Lonneke en Brechje, deze filmpjes zijn super goed en slaan de spijker zo op z’n kop! Het belang v steunend netwerk, meer zicht waarom hulp en uitleg met financiën zo belangrijk is en nieuwe problemen voorkomt, constatering dat het toch wel kan dat je opgroeit in een gezin waar je er niet alleen voor staat en dat juist dat de norm zou moeten zijn. Heel mooie gesprekken!!

 3. Jonker op zegt:

  Niet gekeken als ik eerlijk ben….mijn zoon zit nu in Driehuis lijn 5 bijna 14 jaar.
  Zei hem al dat begeleid wonen misschien straks goed vervolg.
  Zijn er lange wacht tijden ?
  Is dit voor dezelfde doelgroep als de Kids in de groepen van lijn 5 ? Er is ook binnenkort een tussenpose want lijn 5 Driehuis ks maximaal 2 jaar.

 4. Brechje Kuipers op zegt:

  Dank voor de reactie. Om bovenstaande vragen goed te kunnen beantwoorden, is het handiger hiervoor een afspraak te maken. U kont ons bereiken via Big5@spirit.nl. Vriendelijke groeten, Brechje Kuipers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *