30 januari 2018

De Award “Kind Centraal” (initiatief van Het vergeten Kind) is op maandagmiddag 29 januari door Johnny de Mol en Jamai Loman uitgereikt aan Stichting JIM. De uitreiking vond plaats in de Vondelkerk Amsterdam.

Award voor JIM

Stichting JIM wint de prijs omdat het zoekt naar steunende mensen voor kinderen en jongeren die in kwetsbare omstandigheden opgroeien. Het Vergeten Kind vindt Stichting JIM het beste aansluiten bij het campagne thema 2018 van Het Vergeten Kind: ‘Een klein gebaar van oprechte aandacht, maakt een wereld van verschil.’

‘Ik had zelf een JIM’

De jury die de prijs uitreikte bestaat uit The Unforgettables, de jongerenraad van het Vergeten Kind. Zij vertegenwoordigen de stem van kinderen die niet meer thuis wonen. Een van de juryleden: ‘Voor mij was het kiezen van de winnaar een hele persoonlijke keuze. Ik ben echt gaan kijken naar mijn eigen situatie en heb gezien dat ik ook een JIM had: iemand die er voor mij was en altijd klaar stond. Dat is zo waardevol. Voor mij en voor alle andere kinderen in Nederland.’

Met je eigen wortels groei je het mooist

De JIMaanpak is ontwikkeld in 2013 en diverse instellingen en gemeenten werken hier inmiddels mee. Het eerste wetenschappelijke onderzoek onder 96 jongeren toont aan dat 83% van de jongere een natuurlijke mentor wisten aan te wijzen: een familielid, vriend, kennis of buur. Voor 90% van deze jongeren betekende dit dat in samenwerking met deze JIM een uithuisplaatsing kon worden voorkomen. Het uitgangspunt van JIM is simpel, maar doeltreffend: met je eigen wortels groei je het mooist. Levi van Dam, co-founder stichting JIM: ‘Met de jongere zoeken we iemand uit hun omgeving die hen inspireert, energie geeft en dingen leert. We halen ze niet uit hun habitat, we bieden ze een stabielere groei in hun vertrouwde omgeving.’

36.000 uithuisgeplaatste jongeren

De award is een belangrijke erkenning voor deze nieuwe aanpak. ‘En toch zijn we er nog niet’, zegt Levi van Dam. ‘Jaarlijks worden ruim 36.000 kinderen uit huis geplaatst, de helft in pleeggezinnen, de andere helft op een behandelgroep of een woonvoorziening. Dat kan en moet anders. Laten we er samen voor zorgen dat dit aantal minstens gehalveerd wordt. Dat begint met waardering voor alle JIMs: gewone mensen in de omgeving van jongeren die voor hen gaan staan en hen steunen in deze moeilijke periode van hun leven.’

Meer informatie

Stichting JIM:
info@jimwerkt.nl
jimwerkt.nl
06 – 53 82 30 13 (Levi van Dam)

JIM wint Kind Centraal Award van het Vergeten Kind
JIM wint Kind Centraal Award van het Vergeten Kind
Dit nieuwsbericht delen: