31 januari 2018

Jaarlijks organiseert het Ministerie van VWS de eHealth-week. In deze week worden de verschillende mogelijkheden van toepasbaarheid eHealth en nieuwe technologieën in de zorg gedemonstreerd. In 2018 was de eHealth-week van 20 t/m 26 januari. Garage2020 deed mee.

Inzet eHealth binnen jeugdhulp blijft achter

De eHealth-monitor houdt sinds 2012 de ontwikkelingen en effectenstudies van inzet eHealth in Nederland bij. In de afgelopen 5 jaar zijn er veel nieuwe toepassingen toegevoegd aan het aanbod van eHealth. Opvallend is dat de inzet hiervan maar mondjesmaat wordt toegepast in de jeugdhulp. Vreemd eigenlijk, als je bedenkt hoe digitaal onze jeugd tegenwoordig opgroeit.

Garage2020, een landelijke beweging

Op 23 januari vertegenwoordigde Garage2020 zich tijdens de eHealth week. Met het organiseren van een minifestival in Pakhuis de Zwijger, laten zij horen, zien én ervaren dat eHealth in de jeugdhulp wel degelijk toepasbaar is en ontzettend waardevol blijkt te zijn.

In het voorjaar van 2016 ontstaat Garage2020 als innovatietak bij Spirit en wordt er met collega’s uit Rotterdam gesproken over het opzetten van een landelijk Garage-netwerk. Inmiddels is deze landelijke beweging een feit: naast Amsterdam en Rotterdam zijn er nu ook Garages in Twente, Leiden en Friesland. Vanuit andere regio’s is er ook interesse. Alle Garage’s zijn aangesloten bij een jeugdhulporganisatie uit eigen regio. Door middel van o.a. big data, virtual reality, biofeedback en robotica wordt er gewerkt aan de missie om jeugdhulp overbodig te maken.

Innovatie is hard nodig binnen jeugdhulp

Erik Gerritsen Secretaris-Generaal bij VWS én aanjager van innovatie is ook dit jaar bij het minifestival aanwezig. Hij is enthousiast over de slag die Garage2020 heeft gemaakt. Vorig jaar ging het vooral nog over ideeën hoe technologische toepassingen in de jeugdhulp kunnen worden toegepast. Dit jaar worden deze toepassingen al daadwerkelijk getest en ingezet in 5 verschillende regio’s in het land. En die technologische vernieuwing is volgens Gerritsen hard nodig binnen de jeugdhulp. Volgens hem kan deze beweging de motor achter de jeugdtransformatie worden.

Tweet Erik Gerritsen over eHealth

Virtual Reality – ‘Je bent er gewoon bij’

Ster van de avond is toch wel Nino. Hij stelt zichzelf voor: ‘Toen ik 12 was mocht ik naar het VWO. Met 20 zat ik in de top50 van Amsterdam Zuid-Oost. Nu ben ik 30 en HBO afgestudeerd.’ Nino is ervaringsdeskundige als het gaat om jeugdcriminaliteit.

Vol enthousiasme vertelt hij over het virtual reality project Street Temptations dat wordt ontwikkeld in samenwerking met de Koppeling. De scene waar hij het over heeft gaat over groepsdruk op straat, wat uiteindelijk leidt tot het in elkaar slaan van een jongen. Nino’s eerste reactie bij het zien van de jongen op de grond was om hem ook een trap te verkopen. ‘Het is gewoon als of je erbij bent, onvoorstelbaar.’

Therapeutische relatie opbouwen in 6 seconden

Om in technologische termen te blijven ‘…als je verbatim uittypt hoeveel data je hebt na 1 gesprek van 1 uur, kom je uit op 1 megabyte, maximaal. Deze technologie gebruikt 35.000 megabytes per minuut.’ Op het moment dat de jongere de bril opzet begint de behandeling en heb je acceptatie, commitment en participatie. Het opbouwen van de therapeutische relatie kan hiermee, volgens Nino, van 6 weken worden teruggebracht naar 6 seconden.

Meer over Garage2020

Benieuwd wat Garage2020 voor jouw werkpraktijk kan betekenen? Neem contact op met: levi@garage.nl of kijk op de website van de Garage2020.

Meer over eHealth

eHealth week
eHealth-monitor

Dit nieuwsbericht delen: