20 december 2017
Certificaat deelname van een pleegkind aan de Doe-Praat groep

 

‘Ik heb veel geleerd, zoals dat het nooit jouw schuld is dat je niet meer bij je vader en moeder woont.’ Dat zegt een pleegkind na afloop van de Doe-Praat groep. De afgelopen drie maanden kwamen er acht kinderen op de donderdagmiddag bijeen bij Spirit. De eerste bijeenkomst was spannend en nieuw, maar gaandeweg kwamen de kinderen meer los. Zij durfden en konden steeds meer vertellen over waarom zij niet bij hun papa of mama kunnen wonen, waar zij zich zorgen over maken en wat zij moeilijk vinden.

Spirit is samen met Arkin preventie jeugd een Doe-Praat groep gestart speciaal voor pleegkinderen. Deze groep is bedoeld voor pleegkinderen tussen de 8 en 12 jaar waarvan de ouder(s) psychische of verslavingsproblemen hebben. De Doe-Praat groep staat ook wel bekend als KOPP/KVO-groep. Arkin heeft veel ervaring met het organiseren van deze groepen. Spirit heeft veel ervaring met pleegzorg. Voor pleegkinderen is iets extra’s nodig, omdat zij niet bij hun ouders kunnen wonen door de psychische of verslavingsproblematiek. Waar een kind dat geen pleegkind is KOPP/KVO moet verwerken en leren omgaan met de gevolgen hiervan, moet het pleegkind zowel KOPP/KVO als het pleegkind zijn verwerken, en leren omgaan met de relatie daartussen.

De kinderen hebben meer inzicht gekregen in de psychische ziekte of verslaving van hun ouder(s). Hoe zij met hun eigen emoties omgaan, het herkennen en uiten hiervan. Maar ook over de gevolgen van de ziekte van hun ouder(s). Er kwam een psychiater waar de kinderen al hun vragen aan konden stellen. De kinderen hebben door middel van Playmobilpoppetjes inzicht gekregen in welke personen in hun netwerk belangrijk en steunend voor hen zijn, hun ‘veilige cirkel’. De Doe-Praat groep was niet alleen maar praten, maar ook doen. Zo werd er volop getekend, tussendoor theatersport oefeningen gedaan, spelletjes met vragen, collage maken en filmpjes op groot scherm bekeken, zoals Taarten van Abel, aflevering Halimatu, en van Bikkels, aflevering Douwe.

Bij de laatste bijeenkomst schreven de kinderen hoe zij de Doe-Praat groep hebben ervaren en kwamen de pleegouders erbij. De kinderen werden flink in het zonnetje gezet met een persoonlijk woordje, een heus certificaat met confetti en glitters en een prachtige pauwenveer. De pauwenveer staat symbool voor het feit dat de kinderen ‘zo trots als een pauw’ op zichzelf mogen zijn.

Of er volgend jaar weer een doe- het praat groep voor pleegkinderen komt? Spirit en Arkin hopen van wel!

Voor meer informatie, neem contact op met:
Renate Jenema
r.jenema@spirit.nl

Dit nieuwsbericht delen: