20 december 2017
Abseilen vanaf 35 meter hoogte!

 

Jaarlijks gaan de jongens van Resocialisatie & Begeleiding een week op kamp. Dit jaar zijn ze naar het dorpje Gemmenich geweest in België, vlakbij het drielandenpunt. Veel jongens hebben hier met veel plezier naar uitgekeken. Hoe reageren de jongens op elkaar? Stimuleren ze elkaar, zijn ze assertief en hoe reageren ze op een andere omgeving? Daar zijn de begeleiders deze dagen heel benieuwd naar.

R&B is een programma voor jongens van twaalf tot achttien jaar uit Amsterdam met meervoudige problematiek. Het gaat vaak op verschillende fronten niet goed: thuis, op school en dikwijls hebben zij meervoudige politie- en justitiecontacten gehad.

Begeleider Faouzi Bounnaanaa: ‘Eenmaal aangekomen bij het huisje keken onze jongens hun ogen uit, zo mooi vonden zij het huis en de omgeving. ’s Avonds hebben we een kampvuur in het bos gemaakt. Om de jongens in te laten zien dat een verhaal snel verdraaid kan worden wanneer het doorverteld wordt, hebben we het doorfluisterspel gedaan.’

Niet bang in het donker

De volgende dag hebben ze in de grotten van Valkenburg ervaren hoe het is om door grotten heen te lopen, zonder dat je een hand voor ogen ziet. Faouzi: ‘De jongens waren niet bang, (jaja;-) maar vonden het ook niet fijn om niks te zien. In de grotten beklommen ze een klimwand waarbij de jongens zelf elkaar zekerden. Dit onderdeel draaide vooral om elkaar vertrouwen.’ Vervolgens hebben de jongens 30 meter geabseild door een waterput in het oude kasteel. Sommige jongens hadden hoogtevrees en hebben toch deelgenomen aan dit onderdeel. ‘Het was erg mooi om te zien hoe de jongens de moed vonden en elkaar probeerden te overtuigen. Tot slot hebben de jongens van een uitkijktoren van 35 meter naar beneden getokkeld. Onze jongens hebben duidelijk hun angsten overwonnen!’ vertelt Faouzi.

Op de derde dag ging het gezelschap naar het drielandenpunt. Er werden leuke foto’s van het mooie uitzicht genomen. Daarna gingen ze door naar de kartbaan. ‘De jongens, maar ook een van de begeleiders waren erg gefrustreerd over het feit dat het personeel de karts steeds zachter zetten. Gelukkig werd dit een beetje rechtgetrokken in het tweede rondje,’ aldus Faouzi.

De vier dagen zijn erg snel voorbij gegaan. De begeleiding vindt het ieder jaar weer mooi om te zien hoe de jongens gedurende de dagen helemaal los komen en opbloeien. Veel van onze jongens kunnen nu al niet meer wachten op het volgende kamp. Faouzi vertelt dat de jongens na elke vijf minuten vroegen: ‘Meester hoelang moeten we nog?’ en ‘Meneer hoe ver is het nog?’ En na een avond wat lawaai gehoord te hebben in de kamer van de jongens was dit hun uitleg: ’Hoor die domme regel, ik moet opblijven tot de rest slaapt broer…’ ‘Wauw deze bossen zijn scare’ In de auto werd een jongen bij zijn naam genoemd en dit was de reactie van een andere jongen die hem al drie weken kent: ‘Huh ik dacht dat je Achmed heette…?’

Verhuisbericht R&B

R&B is verhuisd! Het nieuwe adres:
Lodewijk van Deysselstraat 4
1064 HN Amsterdam

Wil je het nieuwe pand bewonderen? Van maandag t/m donderdag ben je van harte welkom! Bel voor een afspraak naar: 020 – 540 05 00.

Dit nieuwsbericht delen: