5 november 2017

De zorgsector richt zich te veel op regels en protocollen en te weinig op zorg met hart en ziel, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. ‘Hulpverleners zouden sensitiviteit en wijsheid moeten ontwikkelen om op een diepere laag naar problemen te kunnen kijken.’

Dit staat in de Jeugd en Co, waarvoor Marjan Meijer, gezinsmaatschappelijk werker bij de Koppeling (JeugdzorgPlus-instelling van Spirit),  is geïnterviewd. Marjan vindt dat de systemen tien jaar geleden meer leidend waren dan nu:

‘Vroeger hadden wij bijvoorbeeld een bezoekregeling voor ouders. Terwijl ze nu gewoon mogen komen en meekoken als ze daar zin in hebben.’ Ze vindt ook dat de opstelling tegenover ouders en jongeren nu heel anders is. ‘Tien jaar geleden voelde ik me wel wat verheven boven ouders. Zo van: het is jullie niet gelukt en nu gaan wij het overnemen. Als ik er nu aan denk hoe ik ouders en jongeren soms buitenspel heb gezet, staat het schaamrood me op de kaken.’ Nu gaat dat anders. ‘Als er iets is met een jongere, dan bellen we eerst de ouders. Ook om advies te vragen. Zo is de moeder van een meisje dat zich automutileert een paar keer ’s avonds naar de Koppeling gekomen om haar dochter naar bed te brengen. Vroeger dachten we er gewoon niet aan om dat soort huiselijke dingen binnen de instelling te brengen. In dat opzicht is de jeugdzorg zeker veranderd. Binnen Spirit hebben we er de afgelopen jaren in elk geval veel aandacht aan gegeven.’

Artikel: Zorg met een ziel, Jeugd en Co, oktober 20177, door Sigrid Starremans

 

Dit nieuwsbericht delen: