Jongeren in gesprek over opgroeien naar volwassenheid

Vijf jongeren uit de jeugdhulp zijn in gesprek met vijf jongeren die opgroeien vanuit een veilig en stabiel thuis. Zij praten met elkaar over opgroeien en zelfstandig worden. Over ondersteuning daarbij, hulpverlening, wonen, financiën, school en werk. Hoe cruciaal is het om terug te kunnen vallen op ouders, onvoorwaardelijke steun en een veilig thuis? Een vangnet waar je altijd op mag terugvallen, ook als je keihard de verkeerde keuzes maakt? De verschillen zijn pijnlijk en confronterend zichtbaar, zo laten Django, Rita, Joy, Nathan, Dathimo, Jason, Eline, Moraya, Kimberly en Chayrene ons zien.

De filmpjes doen een beroep op ons, als samenleving, gemeenten, organisaties en professionals, om deze jongeren niet los te laten totdat hun leven stabiel genoeg is. Dat klinkt logisch, maar is lang niet altijd het geval.

Het eerste filmpje: ‘Zorg’

Later deze maand volgen:
Filmpje 2: Wonen
Filmpje 3: Inkomen en schulden
Filmpje 4: School en werk
Filmpje 5: Support

Waarom deze filmpjes? Een samenhangende aanpak!

In de leeftijd van 16 tot 27 jaar groeien jongeren naar (jong)volwassenheid, naar eigen verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Ze ontwikkelen autonomie en een eigen identiteit: dit ben ik, dit kan ik, dit wil ik. Van ouders, opvoeders en de omgeving vraagt dit om loslaten en meebewegen. De meeste jongeren hebben hierbij geen extra hulp nodig. Zo’n 15% van de jongeren groeit op onder meer kwetsbare omstandigheden.

Wij (de samenleving, gemeenten, organisaties en professionals) delen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ook deze jongeren de juiste steun en begeleiding te bieden om hun plek in de samenleving te vinden. Zij hebben stabiliteit nodig, begeleiding met oog voor de samenhang op verschillende leefgebieden, en continuïteit in de zorg.  Ons leidend principe in deze aanpak is ‘De Big 5’.

We laten een jongere pas los als de Big 5 geregeld zijn:

1. Support: er is in ieder geval één volwassen persoon een lange periode beschikbaar voor de jongere en er is een netwerk van informele steun.
2. Wonen: de jongere heeft een passende en stabiele woonplek.
3. School en werk: de jongere gaat naar school, heeft een baan of dagbesteding die kansen biedt voor ontwikkeling.
4. Inkomen en schulden: de jongere heeft voldoende inkomen met een plan op (voorkomen van) schulden.
5. Gezondheid en welzijn (Zorg): er is voor de jongere (doorlopende) zorg beschikbaar tot 27 jaar.

Doe je mee?

Het organiseren van de juiste ondersteuning en het regelen van de Big 5 kan alleen samen. Wil je weten wat jij hierin kan betekenen? Neem contact op met Brechje Kuipers of Lonneke op der Heijde van het programma 16-27 voor meer informatie: Big5@spirit.nl.

2 reacties

  1. Lineke Joanknecht op zegt:

    Prachtig filmpje! Zo belangrijk om er niet alleen voor te staan, niet als kind, niet als ouder, niet… ik doe graag mee! Met Eigen Plan helpen we verbindingen te leggen met anderen, support te organiseren, sterker ben je samen.

    • Brechje Kuipers op zegt:

      Dank voor je reactie Lineke. Fijn dat je onze boodschap onderschrijft. Iedereen heeft iemand nodig om op terug te kunnen vallen. Daar maken we ons samen hard voor.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *