15 september 2017

Sanne* is cum laude geslaagd voor de Havo, terwijl zij voorheen nooit naar school ging. Papieren dossiers mogen ons niet meer misleiden: Grijp elke dag aan om het verschil te maken! Lees hieronder het bijzondere verhaal van haar gezinshuishouders:

‘Bij de start van ons gezinshuis kregen wij te horen dat Sanne bij ons geplaatst zou worden. Bij het lezen van haar dossier waren er twijfels of het wel goed zou gaan. Het was een pittig dossier. Ze zat op Altra, maar ook daar ging ze niet naar school, als ze er was zat ze in de kantine. Haar wens was om op een normale school te zitten en normaal behandeld te worden. Hoofddorp had haar voorkeur om te wonen, niet Amsterdam.

Toen Sanne voor een kennismakingsgesprek kwam was het de bedoeling om de verwachtingen naar elkaar uit te spreken en hierna bedenktijd te nemen. Bedenktijd werd het niet, want na een lach van Sanne kreeg ze te horen dat ze mocht blijven.

Onze eis aan Sanne was dat ze niet meer mocht spijbelen. Sanne is bij ons in Hoofddorp gestart in Havo 3. Om het proces te begeleiden waren er regelmatig gesprekken in het gezinshuis en op school. Sanne was een stoere meid, we hebben haar zien veranderen in een jonge dame met stijl. Sanne kwam in het gezinshuis tot rust waardoor ze zich kon richten op school en thuis bij haar vader. Ze ging steeds vaker naar haar vader, jeugdbescherming werd onnodig en uiteindelijk afgerond.

Sanne heeft in mei haar examens afgelegd, niks was belangrijker dan haar schoolwerk. Al gauw had ze heel het huis in beslag genomen met haar boeken en notulen. Overal lag lesmateriaal om te studeren. Wij hebben Sanne maar haar gang laten gaan. Met resultaat.

Sanne is cum laude geslaagd!

Wij zijn samen met haar familie naar haar diploma-uitreiking geweest. De leerlingen kwamen met een fanfare de zaal ingelopen waardoor het geluksgevoel nog meer bij ons naar boven kwam, we klapten hevig en zongen mee. Sannes docent gaf een speech, hij prees Sanne namens alle docenten en vertelde hoe speciaal Sanne was. De docent vertelde ook dat hij haast doof werd van het geschreeuw op de achtergrond van de telefoon toen hij Sanne belde dat ze was geslaagd.

Er was ook een mevrouw van Rijkswaterstaat speciaal voor Sanne gekomen. Zij en haar collega’s hadden gezien met hoeveel inzet Sanne aan een project meedeed waar ze een prijs mee had gewonnen voor school. Wij en de familie van Sanne keken vol trots toe. De familie van Sanne bedankte ons voor onze inzet, ook wij hebben hieraan meegewerkt.

Wat zou er gebeurd zijn als Sanne op Altra was gebleven? Het is voor ons duidelijk dat je niet enkel af kan gaan op het dossier van een jongere. De informatie is vaak niet up-to-date en is samengesteld uit moeilijke momenten uit het leven van de jongeren. De ik-persoon van de jongeren komt hierin niet goed naar voren.

Met een beetje warmte en het bieden van een thuis gevoel zie je de jongeren tot rust komen en komt de werkelijke persoonlijkheid naar voren. Sanne gaat binnenkort voor 5 maanden naar Hawaii om daar Engelse les te volgen, als ze terug is gaat ze bij haar vader wonen. Als vervolg opleiding heeft ze gekeken naar de opleiding International Business Studies en Management.

Wij kijken vol trots terug naar de periode dat Sanne bij ons heeft gewoond, ze heeft een plekje in ons hart veroverd en wij ook in die van haar.’

Haar gezinshuisouders in Hoofddorp

*Sanne is vanwege haar privacy een verzonnen naam. Dit verhaal is wel werkelijk gebeurd.

Ik wil graag meer lezen over gezinshuizen.

Nederlandse vlag met tas aan de stok
‘Alles wat wij hadden gelezen in het dossier was op dat moment niet meer belangrijk. Het voelde goed.’ (gezinshuisouders van Sanne)
Dit nieuwsbericht delen: