14 juni 2017
‘Als je ontdekt waar lastig gedrag vandaan komt, kun je het kind de juiste zorg bieden.’

Kinderen met hechtingsproblemen gedragen zich anders dan andere kinderen. Ze willen niet luisteren, zijn druk, zetten de boel op stelten. Vanuit haar achtergrond als leerkracht in Suriname heeft Diana het gedrag van kinderen met hechtingsproblematiek in de klas gezien. Ziet Diana dit gedrag, dan kijkt ze waar dit aan ligt. Diana is nu drie jaar opvoedouder in een Driehuis bij Spirit en ook hier heeft ze vaak te maken met kinderen met hechtingsproblematiek. Hoe ervaart zij haar werk als opvoedouder?

Voor een fooitje

Diana vertelt over vroeger: ‘Steeds als we gingen lezen, begon een leerling te schelden, schreeuwen en gooien met proppen. Hij wilde niet zeggen wat er was. Niks hielp. Om hem meer zelfvertrouwen te geven gaf ik hem klusjes, zoals het bord schoonmaken. Hij raakte steeds meer op z’n gemak. Op een dag moest hij boeken uitdelen, toen hoorde ik hem tegen zichzelf zeggen: ‘We moeten lezen en ik kan niet lezen, terwijl iedereen het kan.’ Eindelijk wist ik wat er aan de hand was!’

Diana heeft alles op alles gezet om hem te leren lezen. ‘Zijn familie was arm en hij moest werken, koffers sjouwen voor toeristen voor een fooitje. Ik bracht vaak eten voor hem mee. Jaren later kwam hij mij opzoeken. Hij was goed terecht gekomen en gaf me een bankbiljet, als dank. Ik word er nog emotioneel van als ik eraan terugdenk.’

Ze heeft geleerd dat lastig gedrag altijd ergens vandaan komt. Als je ontdekt waar het vandaan komt, kun je het kind de juiste zorg bieden. ‘Het lukt je niet altijd meteen. Soms moet je je meer inzetten: door te praten en ook te luisteren naar wat er juist níet wordt gezegd, door het kind écht te zien.’

Wees creatief

Omgaan met kinderen met hechtingsproblemen vraagt om rustig blijven en creativiteit. Diana: ‘De jongen die ik hiervoor in huis had, werd heel snel boos. Dat probeerde ik eerst te negeren. Stopte hij niet, dan zei ik als hij even niet schreeuwde: ‘Ga nu naar boven.’ Deed hij dat niet, dan klapte ik plotseling in m’n handen en zei ik: ‘Stop nu.’ Soms schreeuwde hij drie uur lang. Zo’n kind wil dat je er voor hem bent. Als hij even niet aan het schreeuwen was, zei ik rustig: ‘En nu ben ik moe. Als je zo doorgaat ga ik zelf naar boven en dan ben ik er niet meer voor jou.’ Toen stopte hij eindelijk.’

Diana volgt trainingen en cursussen die Spirit aanbiedt. ‘We zijn met presentie bezig en ik haal er veel uit. Soms is het een herhaling of een opfrissertje, maar ik word er toch weer alert door. Ook de intervisie is goed, daar bespreken we cases en zoeken we samen een oplossing, of delen ervaringen.

Laat je verwennen

Diana bewondert zichzelf soms als ze ziet hoe ze het volhoudt. ‘Ik zorg ervoor dat ik op mijn vrije dagen echt in een andere, rustige omgeving ben, zonder geschreeuw. Ik ga ook altijd op vakantie. En ik laat me verwennen. Even ergens ontbijten, even verzorgd worden in plaats van alleen maar zorgen. Mijn partner doet hetzelfde werk en soms ga ik met hem of met collega’s lekker ontbijten bij La Place. Een lekkere cappuccino die door iemand anders gezet is, is heerlijk en je voelt dat anderen voor je zorgen. Ook kun je een pedicure of manicure nemen, je haar laten doen of vragen of een vriend of vriendin je wil masseren. Dat geeft je geestelijk een oppepper: vandaag heeft er iemand voor mij gezorgd!’ Sporten is volgens Diana ook belangrijk. ‘Sporten zorgt ervoor dat je kan bijtanken, je gooit je frustratie eruit.’

Leer loslaten

Je moet als professional leren loslaten. Het advies van Diana: ‘Als je vrij bent, laat het werk los en zorg voor jezelf. Dat is soms heel moeilijk, want als je er als opvoedouder eenmaal in zit, denk je dat jij het moet doen, maar jij moet het niet doen. Vertrouw erop dat je collega’s het ook kunnen. Zij doen het misschien niet op jouw manier, maar ze doen het ook goed.’

Dit nieuwsbericht delen: