4 april 2017

Zo gewoon mogelijk en zo bijzonder als nodig.

Onlangs is er een arrestatie geweest van de vriend van een vervangend gezinshuisouder in een van onze gezinshuizen. Een nare ervaring voor alle betrokkenen. De Telegraaf heeft een artikel gepubliceerd over de arrestatie. In verband met het lopende politieonderzoek en de privacy van het kind en de gezinshuisouders gaan we verder niet in op deze gebeurtenis.

Een gezinshuis is een ‘gewoon’ huis met zowel binnen als buiten voldoende ruimte, in een ‘gewone’ wijk in de regio Amsterdam. Het leven is er zo normaal als mogelijk, maar ook zo bijzonder als nodig. Het kind groeit op in een warm en positief opvoedklimaat, met een voorspelbare dagelijkse routine en een zinvolle vrijetijdsbesteding. De gezinshuisouders voeden de kinderen op. Ze krijgen liefde, zorg en aandacht. Spirit vangt ruim 100 kinderen in gezinshuizen op.

De arrestatie in het gezinshuis maakt duidelijk dat het soms zoeken is naar de balans tussen ‘een zo normaal mogelijk leven bieden’ en ‘strikte regels voor bezoek’. Gezinshuisouders zijn in dienst van Spirit en het aannamebeleid is zorgvuldig. Ze worden uitgebreid gescreend en getraind. Een integriteitsonderzoek is onderdeel van de procedure. Eenmaal in dienst maakt de gezinshuisouder deel uit van een team. In dit team werkt de gezinshuisouder samen met de vervangend gezinshuisouder, een maatschappelijk werker en een gedragsdeskundige (jeugdhulpspecialist). De maatschappelijk werker komt wekelijks bij het gezinshuis over de vloer.

Gezinshuisouder zijn is niet zomaar een baan. Maar het werkt, dat blijkt uit de positieve ontwikkeling die kinderen doormaken. Spirit wil graag nog veel meer kinderen met gedragsproblemen de kans geven zichzelf te ontwikkelen in een gezin. Wij zijn daarom op zoek naar gezinshuisouders; mensen met een lange adem en een warm hart. Kijk op onze website voor meer informatie!

 

Dit nieuwsbericht delen: