27 maart 2017

‘Eindelijk kan ik meedenken en meedoen. Met mijn ervaring hoop ik andere jongeren te helpen die nagenoeg in hetzelfde schuitje zitten als ik heb gezeten.’ Jongeren helpen jongeren: Dit voorjaar start een training ervaringsdeskundigheid voor jongeren van 16 tot 29 jaar met ervaring in de jeugdhulp, maar inmiddels al enige afstand tot hun eigen problematiek. Zij leren hoe ze met hun eigen ervaring en ervaringskennis andere jongeren kunnen helpen. Al 25 jongeren hebben zich aangemeld voor de training.

Kwaliteit hulpverlening verbeteren

Door het inzetten van ervaringsdeskundigen kunnen we nog beter aansluiten bij onze gezinnen en de kwaliteit van de hulpverlening verbeteren. Ervaringsdeskundigen begrijpen namelijk als geen ander wat iemand heeft meegemaakt of waar iemand tegenaan loopt en kunnen zich makkelijker in de ander verplaatsen. ‘Ervaringsdeskundige jongeren kunnen een extra bijdrage leveren bij het vinden van antwoorden op beleidsvraagstukken, kunnen hulpverleners helpen bij casuïstiek en een voorbeeld of maatje zijn voor jongeren in de jeugdhulpverlening’, vertelt projectleider Lonneke op der Heijde bij Spirit.

Ervaringsdeskundigen in jeugdhulp

Het inzetten van een ervaringsdeskundige gebeurt wel binnen de GGZ en volwassenzorg, maar binnen jeugdhulpverlening komt het eigenlijk pas net van de grond. Lonneke: ‘Jongeren met ‘een verleden’ zijn wat wispelturiger van aard. De kans op uitval is best groot, terwijl de investering in het opleiden ook groot is. Daar moet ruimte voor zijn binnen organisaties.’

Toch zien verschillende organisaties in Amsterdam veel meerwaarde in het inzetten en opleiden van ervaringsdeskundige jongeren. Daarom heeft Spirit de handen in één geslagen en zetten we een gezamenlijk Amsterdams platform op. Lonneke: ‘We maken hierbij gebruik van een bestaand landelijk platform Experienced Experts, die al veel ervaring hebben opgedaan in het opleiden en begeleiden van jongeren. Zij helpen de komende tijd om ExpEx ook in Amsterdam te implementeren. Op dit moment werken we samen met HVO Querido, Team ED, Streetcorner Work, de Opvoedpoli en Don Bosco & Straatvisie.’

Officieel certificaat ervaringsdeskundige

Op 28 maart is de informatiebijeenkomst voor alle aangemelde jongeren. Lonneke: ‘In een intake checken we of de jongere geschikt is om mee te doen. De training loopt vervolgens van mei tot juli. Na afloop krijgen de jongeren een officieel certificaat als ervaringsdeskundige en kunnen zij aan de slag bij verschillende organisaties. Zij werken dan op basis van een vrijwilligersvergoeding.’

Meer informatie:

Lonneke op der Heijde
l.o.d.heijde@spirit.nl
06 – 54 290 702

Jongeren helpen jongeren
Jongeren helpen jongeren: ‘Eindelijk kan ik meedenken en meedoen. Met mijn ervaring hoop ik andere jongeren te helpen die nagenoeg in hetzelfde schuitje zitten als ik heb gezeten.’

 

Dit nieuwsbericht delen: