27 maart 2017
Cypress en Zouhair YGB
Cypress en Zouhair: ‘Geloof in jezelf en doe geen dingen die je niet wilt doen’

Des Balentien van YouGottaBelieve heeft twee jongeren in dienst die werkervaring opdoen: Cypress en Zouhair. Ze werken op het hoofdkwartier van YGB op de Baarsjesweg bij Spirit. Wat leren ze van Des? Wat willen ze bereiken? Cypress: ‘Ik wil leren om geen verkeerde keuzes meer te maken op straat. Ik wil graag groeien en een beter mens worden.’

In haar hart geraakt

Cypress (16) ging vorig jaar met andere jongeren van de Koppeling naar InZicht, een bijeenkomst van Spirit. Cypress: ‘Daar zag ik Des voor het eerst. Ze gaf een seminar, haar verhaal raakte me echt in het hart.’ Des en Cypress vonden elkaar na de seminar en bleven contact houden. Toen Des erachter kwam dat niet alle jongeren in de Koppeling met Kerst naar hun familie kunnen, besloot ze om Kerst met deze jongeren in de Koppeling te vieren. Cypress: ‘Ze nam voor iedereen cadeautjes mee en gaf een seminar over kracht. Haar boodschap is dat je, ondanks dat je in een instelling verblijft, je moet geloven in jezelf. Dat is de basis van groei.’ Ook hierna hielden de twee contact en besloot Cypress stage te gaan lopen bij YouGottaBelieve. ‘Ik wil leren om geen verkeerde keuzes meer te maken op straat. Ik wil graag groeien en een beter mens worden.’

Leren van een startende onderneming

Zouhair (26) onderzoekt welke steden interessant zijn voor de seminars van Des. ‘Dan bekijk ik het inwonersaantal en hoeveel mensen er van 16 – 35 jaar wonen. Ik ga op zoek naar jongerenorganisaties, reclassering en gevangenissen voor wie onze seminars interessant kunnen zijn. Ik wil graag leren hoe het gaat bij een startende onderneming. Na drie maanden kijken we verder naar wat ik wil, misschien ga ik werken of iets anders doen.’

Leerwerkplek bij Spirit

Zouhair heeft verschillende opleidingen gevolgd. Vorig jaar is hij gestopt in het laatste studiejaar van HBO Aardrijkskunde. ‘Het was een leuke studie, maar voor de klas staan was te zwaar. Ik vond het moeilijk om de lesstof goed over te brengen aan de VMBO-klas. En de jongeren in toom te houden, zorgen dat ze luisteren en elke les afwisselend en leuk te maken.’ Via de gemeente Zaanstad bij het jongerenloket heeft Zouhair deze leerwerkplek bij Spirit gevonden.

Samen met Des op het podium

Cypress gaat overdag naar school, daarna gaat ze bij YGB aan het werk. ‘Ik help mee met de voorbereidingen van een jongerenevenement met seminars van Des. Ze neemt me ook mee naar evenementen waar zij heengaat. Daar raak ik ook door geïnspireerd.’ De avond voor de verkiezingen is Cypress meegegaan naar Made in NL in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. ‘Er waren rappers en artiesten van Topnotch en Rotterdam Airlines zoals Bokoesam en Cho om te praten over politiek, te dansen en om 0:00 te stemmen: Stem. Dans. Kantel! Het was heel tof. Soms heb ik ook echt een rol tijdens haar seminars. Dan roept Des me op het podium en vertel ik hoe ik dingen zie.’

Wat zit er achter gedrag?

Zouhair vindt het verhaal van jongeren interessant. ‘Iedereen heeft een verhaal. Veel jongeren maken dingen mee die ze verborgen houden. Dan gaan ze zich niet goed gedragen, maar daar zit iets achter. Daar moet je naar op zoek gaan. Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere jongeren kan inspireren. Des wil jongeren inspireren. Ze heeft een ambitieus plan en ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Ik vind het in elk geval heel leuk om met jongeren aan de slag te gaan.’

Met het team gaan ze nog drie stagiaires werven om zo samen hun boodschap te verspreiden: YouGottaBelieve! Zouhair: ‘Je moet geloven in jezelf en geen dingen doen die je niet wilt doen. Haal meer uit jezelf, haal alles eruit wat mogelijk is.’

Meer info

Benieuwd naar de seminars van Des, en of zij iets voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met: d.balentien@spirit.nl
Website YouGottaBelieve: http://www.yougottabelieve.nl/
Bekijk Des op de avond van Inzicht

Dit nieuwsbericht delen: