8 februari 2017

Helma de Boer (42) is pleegmoeder en voogd van Alina (15). Al meer dan zeven jaar vormen de twee een gezin samen met poes Muis. Ze wonen in het centrum van Weesp waar ook Hel’s Kitchen zit, Helma’s net geopende kookwinkel. De alleenstaande pleegmoeder volgt altijd haar hart. Ze wist al vanaf haar zestiende dat ze een pleegkind wilde.

Al bij het zien van een eerste foto van de toen achtjarige Alina was Helma verkocht: ‘Ik zag dat smoeltje, die haartjes, scheve tandjes en ik dacht: daar moet wat aan gebeuren.’ Helma heeft grote felblauwe ogen en een heldere krachtige stem. Ze heeft dezelfde stoere uitstraling als haar splinternieuwe kookwinkel. Op een actuele telefoonfoto laat ze haar pleegdochter zien. Een mooie lachende jongedame met ingevlochten haar en grote glinsterende bruine ogen. ‘Ze is prachtig’, zegt Helma moederlijk. ‘Een levensgenieter en een ontzettende gangmaker. Meestal is ze heel vrolijk. Ze heeft veel kracht in zich.’

Voor Helma voelt Alina inmiddels als haar eigen kind. Ook al zal ze nooit haar kind worden. Al op zeer jonge leeftijd koos ze bewust voor pleegzorg. ‘Voor mij maakt het niet uit of ze biologisch mijn kind is of niet. Ik kan bij wijze van spreken van elk kind net zoveel houden. Ze heeft een eigen mama en die ziet ze ook. Dat stimuleer ik.’

‘Ik kan van elk kind net zoveel houden’

Helma was zestien jaar toen ze wist dat ze voor een pleegkind wilde zorgen. Haar grote inspiratiebron was haar vader die als groepsleider in kindertehuizen werkte en ook weleens kinderen mee naar huis nam. ‘Er waren twee jongens die vaak overbleven op de groep. Die kwamen in het weekend logeren, gingen mee op vakantie, vierden Kerst met ons. Zo besefte ik al jong dat er kwetsbare kinderen waren die een goede plek nodig hadden. Ik wilde net als mijn ouders zo’n plek bieden.’

In de voetsporen van haar vader ging Helma de Sociale Academie doen in Amsterdam. ‘Enorme idealen had ik toen. Ik luisterde naar Youp van ‘t Hek. Hij zei: ‘Leef je leven en haal alles eruit wat erin zit’. Met een vriendin zat ik dan onder het genot van de nodige glazen wijn tot diep in de nacht op mijn zolderkamer. We fantaseerden over het opstarten van een eigen kinderhuis.’

Pittige relatie

Na de studententijd verdwenen die grote idealen naar de achtergrond. Ze ontmoette haar toenmalige vriend. ‘Hij was mijn grote liefde, maar het was een pittige relatie en onze opvattingen botsten vaak. Hij vond het vreemd om voor een ander kind te zorgen. ‘Laat iedereen voor zijn eigen kind zorgen’, zei hij. ‘Anders moet je geen kind nemen.’ De relatie strandde na zeven jaar en Helma verhuisde naar Weesp. Er ontstond ruimte in haar leven voor een pleegkind. Alina was acht jaar toen ze in 2009 vanuit een crisisgezin bij Helma in Weesp terecht kwam. ‘De pleegzorgwerker van Spirit zei: ‘Het is een pittig meisje. Maar jullie gaan echt klikken.’ Daar heeft ze gelijk in gehad.’

Vallende ster

Alina was net een paar maanden bij Helma toen ze ’s avonds door Weesp liepen en een ijsje aten. Helma kan zich het gesprek nog letterlijk herinneren.

A: Heb jij weleens een vallende ster gezien?
H: Ja.
A: Als je een vallende ster ziet, mag je wat
wensen.
H: Wat zou jij wensen?
A: Ik wil bij mijn familie wonen.
H: Wat een goede wens!
A: Wat wenste jij vroeger?
H: Ik wenste dat ik een pleegkind kreeg.
A: Dus ik ben jouw wens?
H: Ja, jij bent mijn wens.

‘Meer gewenst kun je niet zijn’, zegt Helma met een stralende lach. ‘Het is niet leuk dat ze niet bij haar echte moeder kan wonen, maar het alternatief is duidelijk. Ze weet dat dit haar plek is, ze hier groot mag worden en ik er altijd voor haar zal zijn. Dat geeft rust en veiligheid.’ Helma vindt het wel moeilijk dat ze Alina niet altijd kan bereiken. ‘Je wilt het allerbeste en eigenlijk nog meer dan dat, omdat je vindt dat deze kinderen nog meer verdienen dan het allerbeste. Maar dat gaat niet altijd. Ze was twee jaar toen ze bij haar Somalische moeder wegging en heeft daarna veel omzwervingen gemaakt. Dat heeft zijn weerslag.’ Het liefst zou Helma ál haar problemen oplossen, maar ze weet dat dat niet kan. ‘Kinderen gaan hun eigen weg. Ik moet loslaten, heb ik geleerd. Dan kom je verder. Tot nu toe gaat het heel goed met haar. Alina weet wat ze wil, heeft lef, durft zich te onderscheiden. Voor een meisje van vijftien is dat best knap. Maar je weet niet wat de toekomst brengt.’

Jonge pleegouders

Helma is niet de enige die rond haar dertigste koos voor een pleegkind in plaats van een eigen kind. Misschien is er wel sprake van een trend. Helma knikt bevestigend: ‘Het leeft. Maar weet waar je aan begint. Mijn indruk is dat mensen er soms te makkelijk over denken. Je krijgt een beschadigd kind in huis en daar moet je op voorbereid zijn. Dat moet je oprecht willen.’

Alleenstaande vrouwen met vergelijkbare zorgambities zou ze willen adviseren goed voor zichzelf te zorgen. ‘Zorg dat je zelf stabiel bent. Zorg dat je een goed netwerk om je heen hebt waarop je kan terugvallen. Wees duidelijk. Stel kaders. Dan bied je kinderen veiligheid. Wees niet bang onaardig gevonden te worden.’

Helma lacht. Natuurlijk vindt ze het fijn als haar pleegdochter haar aardig vindt. ‘Maar ik verander er niets aan als het niet zo is. Je moet bij jezelf blijven. Alina vindt mij streng en ouderwets. Ik kom volgens haar echt uit het jaar 1800. Ik begrijp de wereld niet. Maar ze ziet ook dat ik altijd voor mensen zorg met wie het minder goed gaat. Ze vindt me heel sociaal. Ze vindt dat ik lef heb. Zoals met deze kookwinkel. Dan maak ik haar duidelijk: Als je met je hart écht iets wil, ga ervoor. Weet je, en al zal het mislukken, wij houden toch wel van je.’

Omwille van haar privacy is de naam Alina gefingeerd.
Tekst: Katja Kreukels. Dit artikel staat in de Binding, blad voor pleegouders van Spirit.

Helma de Boer wist al vanaf haar zestiende dat ze een pleegkind wilde. Foto: Nancy Siesling

 

Pleegouders gezocht in ’t Gooi!

Spirit breidt uit naar de regio’s Gooi en Vechtstreek en Utrecht West met ambulante jeugdhulp en de begeleiding van pleegkinderen en hun (pleeg)ouders. Dit betekent dat we ook in deze regio’s pleegouders gaan werven. Ervaringen van pleegouder zoals Helma delen we via lokale media, we adverteren en voeren netwerkgerichte campagnes. Bij voldoende belangstelling organiseren we informatiebijeenkomsten op maat. Tips en ondersteuning in de werving zijn meer dan welkom: neem contact op met Maaike Maas, m.maas@spirit.nl. Meer info over Spirit in deze regio’s? Lees het artikel ‘Actief in een nieuw werkgebied’.

Leon (5) zoekt een pleegvader die ook gewoon van hockey houdt

Dit nieuwsbericht delen: