8 februari 2017

Omar is een stoere jongen van 15 jaar. Hij lijkt ouder, hij is groot voor zijn leeftijd. Omar verblijft sinds twee maanden in de Koppeling. Hij is erg sportief, thuis zat hij op voetbal en thaiboksen maar hij is daarmee gestopt vanwege een gebrek aan motivatie. De buurt leidde hem af. Omar zit vol wensen en dromen voor de toekomst, ook al kunnen sommige helaas niet meer in vervulling gaan.

Omar vindt het relaxed in de Koppeling, zeker in vergelijking met de Jeugdzorgplus-instelling waar hij hiervoor zat. Daar moest hij zijn brood met mes en vork eten en had hij geen tv op z’n kamer. Bij de Koppeling mag hij meer zichzelf zijn, en heeft hij een goede band met de leraren en begeleiders.

Geen kantoortype

Voeger wilde Omar altijd het leger in. Hij is geen kantoortype, maar iemand die actie zoekt. Hij zou het nog steeds willen, alleen kan het niet meer. Bepaalde geweldsdelicten gaan niet van je strafblad af als je 18 wordt. Hij heeft nog wel aan de rechter gevraagd of hij nog het leger in kon, maar helaas. Omar baalt ervan. Het is een droom die niet in vervulling kan gaan.

Een dag op de Koppeling

Omar vertelt hoe een dag bij de Koppeling eruit ziet: ‘s Ochtends ga ik douchen en daarna naar school. Mijn school is binnen de Koppeling. Daarna kom ik weer terug en ga ik meestal kaarten met de jongens of Mens-erger-je-niet spelen. Er is maar één meisje, de rest zijn jongens. Dan is het 18.00 uur en gaan we eten en na het eten is er een rookmoment. Na het eten gaan we meestal voetballen in de gymzaal. Huiswerk maak ik liever meteen op school, dan heb ik het alvast af.’

Autotechniek en sportleraar

Omar heeft een wens voor de toekomst: ‘Ik wil naar het ROC en dan de opleiding Autotechniek gaan doen. Mijn neefje doet het ook en hij kan er heel veel mee. Als m’n vader naar hem toe gaat met zijn auto, kan hij hem altijd maken. Dat lijkt me heel leuk.’

Toen Omar klein was, wilde hij profvoetballer worden, maar later is hij toch gestopt. ‘Ik was niet meer gemotiveerd. Ik vond het niet meer leuk op de club, het was ongeorganiseerd en chaotisch. Maar ik vind het nog steeds leuk om te sporten en ik zou ook wel sportleraar willen worden.’ Bij de Koppeling sport Omar soms in de Fitness 365 Gym.

In Nederland wonen al m’n vrienden

Waar wil Omar het liefst wonen als hij weggaat uit de Koppeling, zoals in een vakantieland waar hij het leuk heeft gehad? Omar blijft het liefst in Nederland; eigenlijk houdt hij niet van vakanties! Hij is naar zijn familie in Suriname geweest, maar hij vindt het daar saai. Omar: ‘Ik ben gewend aan Nederland. Ik vind Nederland leuk omdat ik hier al m’n vrienden en familie heb.’ Al vindt hij het wel minder dat mensen elkaar niet goed behandelen. ‘Ik heb al best vaak racisme meegemaakt. Ik werd bijvoorbeeld op een andere school door leraren uitgescholden voor Zwarte Piet. Dat was echt heel erg en ik was ook heel boos. Maar met de leraren in de Koppeling gebeurt dat niet, want het is in Amsterdam. Ze zijn hier gewend aan alle soorten mensen.’

Na de Koppeling

Omar praat met meerdere mensen over zijn toekomst. ‘Mijn vader helpt me het meest door met me te praten, we hebben het vaak over voetbal en over de toekomst. Ik wil gewoon mijn school afmaken en een goede baan vinden. Ik praat ook met mijn mentor of mijn begeleiders als ik dat wil. Ik vind het heel fijn dat ik nu weet waar ik hierna heenga, dat wist ik eerst niet.’

Over een maand vertrekt Omar uit de Koppeling en gaat hij naar begeleid wonen. ‘Ik kan al koken en heb er zin in. Het is ook spannend, want ik heb nog nooit op mezelf gewoond. Maar ik heb veel geleerd van mijn tijd hier. Bijvoorbeeld hoe ik moet reageren als iemand me irriteert of boos maakt. Je kan je niet steeds uit je tent laten lokken, want volgende week is er weer iemand anders die irritant doet en zo blijf je aan de gang. Dat gaat gewoon niet. Maar ik ben positief over mijn toekomst en ga door met sporten, want dat wil ik al van jongs af aan.’

Omar zit vol wensen en dromen voor de toekomst
Dit nieuwsbericht delen: