8 februari 2017

Mariënne Verhoef is bestuurder bij Spirit en schreef deze column over ‘dromen’:

‘Mijn droom is dat we nieuwe, andere wegen vinden die goed aansluiten bij wat kinderen, jongeren en ouders willen, maar tegelijkertijd dat de hulp die we nu bieden, ze verder helpt. Verder helpt om kansen te zien en vertrouwen in zichzelf terug te vinden. Dat mensen het gevoel krijgen dat hulpverlening het niet van hen overneemt maar goed luistert, en goed aansluit. Dat er voor iedereen die dat wil een JIM is, waar mensen zich vertrouwd mee voelen. Dat ieder kind veilig thuis op kan groeien en als dat echt niet kan, dat er dan een volwaardig alternatief is, waar je je toch veilig en prettig voelt.’

‘Eind januari was er een grote bijeenkomst van Garage2020 in Pakhuis de Zwijger. 150 mensen waren bij elkaar om nieuwe oplossingen te bedenken die jeugdhulp overbodig maken. Is dat een idioot idee? Misschien wel; er zullen altijd kinderen en jongeren zijn die hulp nodig hebben. En toch… dat problemen niet zo groot worden dat je geen uitweg meer ziet, dat je eerder met je problemen aan de slag kan en dat je eerder geholpen wordt. Dat gun je ieder kind, ieder gezin, iedere jongere.’

‘Daarom hebben we Garage2020 opgericht, om met dwarsdenkers, mensen met heel andere expertise, en niet alleen jongeren en ouders zelf, oplossingen te bedenken. En natuurlijk doen we ook nu al iedere dag ons stinkende best, met vallen en opstaan voor de gezinnen, de jongeren – en voor onszelf.’

‘Wat ik verder droom? En waar ik iedere dag aan werk? Dat collega’s met plezier naar hun werk gaan en iedere dag de moeite waard vinden om zich in te zetten. Dat ze andere collega’s makkelijk kunnen vinden en samen op kunnen trekken. Dat we met de mensen van de gemeenten bouwen aan een samenleving waar iedereen welkom is, en er kansen zijn voor alle kinderen.’

Mariënne Verhoef in gesprek over innovatie in de jeugdhulp bij Pakhuis de Zwijger
Dit nieuwsbericht delen: