19 december 2016

 

‘Mayonaise op de kaas en andere verhalen’ een bundeling van columns over presentie

Waar gaat het nou eigenlijk om in ons vak? Wat is goede zorg? Hoe kun je, ook met de meest ingewikkelde jongens, meisjes en ouders een relatie opbouwen waardoor je kunt zien en doen wat nodig is? En is de manier waarop we ons werk nu doen, en de regels die we daarbij hanteren daar behulpzaam in, of doen we soms ook dingen waarvan we eigenlijk denken dat ze niet goed zijn?

Bij Spirit werken we volgens de presentiebenadering, waarbij we onszelf continu deze vragen stellen. Hoogleraar Andries Baart, grondlegger van de presentietheorie, nam medewerkers van Spirit hierin mee tijdens de ‘Mayonaise op de Kaas-bijeenkomst’ op 1 november. Hij ging in op thema’s als aansluiten, ruimte maken, reflecteren en leren, en ‘scharrelen tussen de regels’. Dat deed hij systematisch en onderbouwd, maar vooral met veel voorbeelden, vragen en verhalen waar je nog lang over blijft nadenken. Een paar voorbeelden: ‘Is een goede professional verstandig of gehoorzaam, volgens de presentiebenadering?’ En: ‘Professioneel zijn is durven besluiten waar uiteindelijk geen zekerheid bestaat’, aldus Andries Baart.

Het was een inspirerende middag met Andries. Hij heeft de praktijk van ons moeilijke vak jarenlang en nauwgezet onderzocht, en kwam zo tot verrassende ontdekkingen over wat goede hulpverleners en ook pleegouders, opvoedouders etc. nu eigenlijk tot goede hulpverleners maakt. Niet van achter een bureau, maar juist dicht op ons eigen vakmanschap.

Lees meer over presentie in het artikel ‘Als je niks meer kan doen…’

Dit nieuwsbericht delen: