19 december 2016

Door alle programma’s zie je de televisie niet meer. Hierbij een aantal tips voor interessante, indrukwekkende en inspirerende documentaires, series en films!

kijk-wijzer

Schuldig NPO

Hoop, wanhoop en veerkracht in een buurt verbonden door schulden; de Vogelbuurt staat centraal in de nieuwe zesdelige documentaireserie Schuldig. Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould raakten de afgelopen 10 jaar nauw betrokken bij de bewoners van deze volksbuurt in Amsterdam-Noord. Door in te zoomen op deze microkosmos, toont de serie de dagelijkse strijd tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem.

Kijk ‘Schuldig’ terug

Emma wil leven

Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert in het verlies van controle. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar een wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven..

Kijk ‘Emma wil leven’ terug

Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden van de ‘elite’, die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen ‘kleurenblind’ op te voeden?

Kijk ‘Wit is ook een kleur’ terug

Verslaafd, RTL4

Bij hulpprogramma ‘Verslaafd’ gaat Peter van der Vorst verslaafden helpen om van hun verslaving af te komen en weer clean te worden.

Kijk ‘Verslaafd’ terug

Amsterdam Project

Beau van Erven Dorens volgt een jaar lang vijf daklozen in Amsterdam. Zij zijn om diverse redenen op straat terecht gekomen. De vijf daklozen krijgen elk een pinpas met 10.000 euro erop om hun leven weer op de rit te krijgen. Ook staat er een team van hulpverleners voor ze klaar die ze dag en nacht mogen bellen.

Kijk ‘Amsterdam Project’ terug

Pillen of chillen NPO2

Pillen of chillen is een documentaire over mindfulness als alternatief voor Ritalin bij de behandeling van ADHD.

Kijk ‘Pillen of chillen’ terug

A’DAM – E.V.A.

In A’DAM – E.V.A. volgen we de ontroerende en dramatische liefdesgeschiedenis tussen Adam de Heer en Eva van Amstel. Zoals hun naam al doet vermoeden zijn deze twee voor elkaar gemaakt, maar duurt het even voordat ze daar beiden van overtuigd zijn. In het afgelopen seizoen worden ze pleegouders.

Kijk A’dam – E.V.A. terug

Documentaires van Louis Theroux

Documentaireserie van de VPRO waarin de Britse documentairemaker Louis Theroux op zeer oprechte wijze op zoek gaat naar het menselijke aspect in bizarre, vaak rechtlijnige, maar ook kromme en oppervlakkige subculturen.

Kijk ‘louis theroux’ terug

Kinderen van juf Kiet

Op de plaatselijke basisschool in het Brabantse dorp Hapert heeft juf Kiet een klas met kinderen van asielzoekers samengesteld. De kinderen zijn getraumatiseerd, wat zich uit in angst en agressie. De veilige en liefdevolle omgeving van het klaslokaal zorgt er echter voor dat de kinderen weer graag spelen en leren. De documentaire is te zien in verschillende filmhuizen en wordt binnenkort uitgezonden op KRO/NCRV.

Dit nieuwsbericht delen: