19 december 2016

Elk jaar gaan de jongeren bij Resocialisatie en Begeleiding op kamp naar de Ardennen. Om te leren samenwerken. Het kamp was ook dit jaar weer een groot succes. ‘Aangekomen op onze vaste stek hebben alle jongens de hele week aan alles meegedaan. Tokkelen, handboogschieten, abseilen en natuurlijk de dropping. Op de regenachtige woensdag hebben we gebowld, gebingood en spelletjes gespeeld bij de openhaard’, vertelt Faouzi Bounnaanaa, medewerker R&B.

Geen rhythm en blues-muziek

Bij R&B denk je misschien aan rhythm en blues-muziek. Maar bij Spirit draait het om Resocialisatie en Begeleiding. R&B is een programma voor jongens van twaalf tot achttien jaar uit Amsterdam. Ze hebben zware problemen thuis, op school en hebben dikwijls de politie en justitie in de ogen gekeken. Ze veroorzaken vaak overlast in de buurt en belanden, of zijn beland, in het criminele circuit. R&B wil het gedrag van deze  jongens veranderen, zodat van een criminele carrière geen sprake is, ze thuis kunnen blijven wonen, hun diploma halen en werk vinden.

Abseilen in de Ardennen
Abseilen in de Ardennen

Basisvaardigheden

De jongens leren basisvaardigheden, zoals op tijd komen, iets voor een ander doen, de juiste keuzes maken, problemen bespreken en zelfredzaam zijn. Ze volgen trainingen en ondernemen maatschappelijk gerichte activiteiten. Ze bakken cupcakes voor bejaarden, bezoeken het homomonument en het blindenmuseum en houden toezicht bij activiteiten in hun eigen buurt. Bij de jongens die instromen via Back on Track, gaat het vooral om het ‘leren leren’.  Samen met ROC Top en indien nodig Lijn 5 of de Bascule, leren de jongens zichzelf positief staande te houden binnen de groep en te focussen op hun toekomst.

Leerzame vakantie

De jongens hebben een actieve, leerzame vakantie in de Ardennen gehad: ‘Ik ben nog nooit in België geweest, ze hebben hier bergen. Waarom hebben wij in Nederland geen bergen?’ Op de terugweg waren de jongens uitgeput en heeft de begeleiding een rustige terugweg gehad: iedereen was in een diepe slaap.

Meer over R&B (aanmelden kan zonder beschikking!)

Dit nieuwsbericht delen: