2 november 2016

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen ondersteunen is voor de woonbegeleiders een proces van vallen en opstaan. Met supermooie momenten waarop ze zien dat een jongere vertrouwen begint te krijgen, toenadering zoekt en een vrolijke glimlach op hun mond verschijnt. Maar ook met momenten waarop ze even helemaal niet meer weten hoe ze nu verder moeten.

Zeer eisend

De overlevingsmodus waarin de jonge vluchtelingen verkeren, maakt dat zij zeer eisend kunnen overkomen op de hulpverleners en begeleiders. Meerdere jongeren belagen de woonbegeleiders soms tegelijk met honderd en één verzoeken, die volgens hen midden in de nacht direct afgehandeld moeten worden. Het vertrouwen dat het morgen wel gebeurt ontbreekt volledig. Angelika, accounthouder AMV bij Spirit: ‘De Eritreeërs zijn als jonge pubers jarenlang zonder ouders onderweg geweest, dwars door de woestijn, moesten overleven, belaagd door Arabieren die hen hebben misbruikt. Ze hebben afgeleerd iemand te vertrouwen. Ze spreken amper Nederlands, voor een echt gesprek hebben we een tolk nodig en voor andere dagelijkse dingen een tolkentelefoon. Met hen een band opbouwen heeft grote prioriteit voor ons.’

Twee soorten opvang

Spirit biedt twee soorten opvang: een woongroep met 24 uurs zorgbezetting en een wooneenheid met uitsluitend ambulante begeleiding. In Amsterdam Noord is begin juli 2016 een woongroep geopend met 16 jongens: Eritreeërs, Syriërs en Afghanen. Het begin van de zomervakantie, geen school of dagbesteding, dag en nachtritme omgekeerd, een nieuw team, drie moeilijk verenigbare culturen bij elkaar. Angelika: ‘Voor de woonbegeleiders was het een heftige tijd. We hebben gekozen voor extra ondersteuning op de locatie zelf en speciale trainingen door een Eritrese intercultureel expert.’

 De jongeren die ambulante begeleiding krijgen, zijn ondertussen echt geland. De band met de woonbegeleiders is goed. De ‘nieuwe’ jongens in de eenheid in Zuidoost doen het uitstekend. Ze zijn onwijs gemotiveerd hun leven hier aan het opbouwen. De groep in Hoofddorp is hecht en stabiel. Drie verschillende culturen, jongens en meisjes door elkaar en het werkt. Angelika: ‘Samen met de woonbegeleiders vormen zij een grote familie. Jongeren noemen hun vrouwelijke woonbegeleiders ‘mama’ en dragen hen op handen.’

Voldoende zelfredzaam

Angelika: ‘Wij willen ervoor zorgen dat alle jongeren voldoende zelfredzaam zijn als zij 18 jaar worden. De tijd is krap en niet iedereen zal zo ver zijn om na hun achttiende verjaardag op eigen benen te staan. In samenwerking met HVO Querido heeft Spirit een voorstel voor verlenging van de begeleiding ingediend bij de gemeente Amsterdam, en de gemeente heeft toegezegd dit traject met ons vorm te geven.’

Integratie

De komende tijd staat in het teken van integratie en ondersteuning bij het vinden van werk of een opleiding. Hiervoor wordt samengewerkt met onder andere Spirit Werkt. Ook is er een samenwerkingsverband met het ISK (Internationale Schakelklas) om zoveel mogelijk talenten bij jongeren te ontdekken en hen zo goed mogelijk in te laten stromen bij vervolgopleidingen. Angelika: ‘Een valkuil is dat vanwege taalproblemen automatisch wordt gedacht aan MBO terwijl er genoeg jongeren zijn die meer in hun mars hebben.’

amv-zwemmen
Trots op hun behaalde zwemdiploma’s!

Nederlandse netwerk

Diverse projecten vergroten het Nederlandse netwerk van de jongeren: leerlingen van een havo/vwo school hebben contact gelegd met een aantal van onze jongeren, de Lutherse Diaconie gaat samen met een aantal jongeren koken en wil voor extra taallessen zorgen.

De jongeren timmeren aan hun weg. Eén van de meiden heeft met het inpakken van fruit en groente 900 euro verdiend. Angelika: ‘Ze viel bijna steil achterover: zoveel geld! En zó blij dat zij daarmee haar familie in Eritrea kon ondersteunen.’ En meer jongeren boeken successen:

  • Elf jongeren hebben hun A en/of B-zwemdiploma gehaald deze zomer
  • Heel wat jongeren hebben een bijbaantje
  • Zeker tien jongeren lopen stage bij de Hema en maken kans op een opleidingstraject
  • In Hoofddorp hebben de jongeren Summer school via Vluchtelingenwerk gevolgd en extra taallessen gehad
  • Een aantal zeer leergierige jongens heeft extra Nederlandse les gekregen van een vrijwilliger
  • Jongeren hebben meegewerkt aan het opzetten van evenementen
  • Jongeren brengen maaltijden rond voor een thuiszorgorganisatie
  • De meesten doen enorm hun best op school en zijn al een klas omhoog gegaan

Angelika: ‘Wij maken met de jongeren mooie dingen mee die, ondanks de complexe context waarin we ons bewegen, het werken met deze groep zo speciaal en mooi maakt.’

Dit nieuwsbericht delen: