15 november 2016

Dit voorjaar nam Spirit het initiatief tot Garage2020: een innovatiewerkplaats bestaande uit zorgprofessionals, ontwerpers, programmeurs en datawetenschappers. Hun ambitie? Jeugdhulp overbodig maken. Hun missie? Een kansrijk leven voor jongeren en gezinnen door in hun belevingswereld radicaal nieuwe oplossingen te creëren en daarmee jeugdhulp overbodig te maken.

Aansluiten bij de belevingswereld

De Garage2020 ontwerpt oplossingen vanuit de belevingswereld van kinderen, jongeren en gezinnen. De systeemwereld geeft niet de kaders aan, de leefwereld is slechts een gegeven, de belevingswereld, daar wil Garage2020 bij aansluiten. In samenwerking met de kinderen, jongeren en ouders zijn er drie portretten gemaakt. Wat is hun mission statement? Hoe zijn zij geworden wie ze nu zijn? Wie is voor hen belangrijk geweest en wat willen ze bereiken? In de portretten ervaren we hun belevingswereld.

‘Je moet gewoon naar school gaan, dat is pas stoer’

Van Jerinjo is het eerste portret gemaakt. ‘Hij stal ons hart’, vertelt kwartiermaker Levi van dam. Jerinjo’s missie is: ‘Je moet gewoon naar school gaan, dat is pas stoer’ uitgesproken aan het eind van jeugddetentie in een kille jeugdgevangenis. Het idee was om met Jerinjo samen te werken in de Garage2020: hij een betaalde baan, Garage2020 zijn belevingswereld in het ontwerpproces. Alles leek goed te gaan, er werd alleen één fout gemaakt… ‘We sloten onvoldoende aan bij de belevingswereld van Jerinjo. De locatie van Garage2020 was te ver weg voor hem en hij voelde geen aansluiting met het team. Het idee was kansrijk, maar wij maakten het onvoldoende toegankelijk voor Jerinjo. Deze fail heeft ons op scherp gezet en doen beseffen dat aansluiten bij de belevingswereld geen gemakkelijke opgave is.’

‘Probeer elke stap die je maakt positief te zien’

Het tweede portret is gemaakt van Chantal. Haar mission statement: ‘Probeer elke stap die je maakt positief te zien’. Een krachtig mission statement, zeker gezien haar ervaringen. ‘Tijdens het interview met Chantal en haar moeder kreeg ik een knoop in mijn maag van het aantal en de heftige tegenslagen. En ondanks dat, toch positief blijven, dat vind ik echt inspirerend’, vertelt Levi. Chantal kreeg als baby een inenting die leidde tot een hersenbeschadiging. De eerste jaren als kind waren voor haar moeder zeer onzeker: ‘Hoe gaat mijn kind zich ontwikkelen?’. School was een achtbaan: dan ging het goed, dan ging het minder, totdat het ronduit slecht ging. Het hoofd boven water houden was voor zowel moeder als dochter een dagelijkse uitdaging. ‘Het is ons gelukt, met behulp van mensen om ons heen, hulpverleners en de steun en liefde die we voelen voor elkaar’.

´Totdat ik haar zag´

Haar moeder zette Manuela op jonge leeftijd alleen op het vliegtuig naar Italië.  Zij zou later ook komen, maar kwam niet. Achteraf hoorde Manuela dat haar moeder haar in Italië achter wilde laten: ´Net als mijn zussen´. Eenmaal terug in Nederland overleed haar moeder. Manuela kwam bij vrienden van moeder terecht die haar pleegouders werden. Uiteindelijk ging dat niet langer thuis en zag Manuela diverse instellingen van binnen. Als jongvolwassene werd Manuale zelf zwanger en dacht zij eerst dat zij haar dochter niets te bieden had: ´Totdat ik haar zag tijdens de eerste echo, toen wist ik het zeker, voor haar wil ik zorgen´. Een krachtige uitspraak van iemand die zelf veel tegenslag heeft ervaren. ‘Manuela zet met haar dochter echt een nieuws stap, ze is een negatieve spiraal aan het doorbreken. Dat vind ik echt inspirerend’, vertelt Levi van Dam, kwartiermaker Garage2020.

Geef je op voor Garage2020

Wat is jouw mission statement? Waar word jij gelukkig van? Wat wil jij bereiken in het leven? Wil je leren dit te realiseren, aansluitend bij de belevingswereld van kinderen en jongeren die soms vastlopen in hun leven? Geef je dan op voor het drie maanden durende innovatieprogramma van Garage2020.

Dit nieuwsbericht delen: