2 november 2016

Het is niet van belang wíe iets zegt, maar wát iemand zegt. Ruim drie jaar bestaat het s!S: het sociale intranet Spirit. Een intern platform waar alle communicatie gelijkwaardig is. Over en weer wordt zichtbaar kennis gedeeld om kinderen te bieden wat zij nodig hebben. Er is geen redactie die bepalend is en alle rechten zijn gelijk: de directie, accounthouders, hulpverleners – iedereen kan en mag hetzelfde.

Een voorbeeld van een oproep op het s!S

Evelyn: ‘Bij berichten met dit soort vraagstukken ontstaat een connectie met verschillende afdelingen. De reacties vullen elkaar aan, daardoor krijg je inhoudelijke verdieping. Eerst worden er kinderboekjes voorgesteld, vervolgens methodieken over het omgaan met diversiteit en uiteindelijk volgen tips om vooral met het kind haar roots te leren kennen: naar evenementen te gaan, eten te proeven, muziek te luisteren, musea te bezoeken.’

Verbinding met elkaar

Toen Spirit van meer een top-down-organisatie naar zelfsturende teams ging, ontstond de vraag: Hoe gaan we de interne communicatie vormgeven die past bij zelfsturing? Voorheen bepaalde een manager welke informatie belangrijk was voor het werk van hulpverleners. Nu zijn medewerkers zelf verantwoordelijk. Evelyn: ‘Je bepaalt zelf welke informatie je deelt vanuit je werk en je rol, en gaat zelf op zoek naar informatie om je werk goed en efficiënt te doen. Via s!S heb je makkelijk toegang tot die informatie, en wie iets interessants te delen heeft kan dat direct doen. Er ontstaan verbindingen en sociale contacten worden gelegd. Dat levert hele mooie inzichten en opbrengsten op die ten gunste komen aan de hulpverlening, tot aan concrete casussen toe.’

Sociale intranetten in Nederland

Dat Spirit het goed doet met haar sociale intranet blijkt uit onderzoek van Evolve. Zij hebben onderzocht hoe het zit met de interne social media bij Nederlandse organisaties en daar een Toplijst van gemaakt. Er is gekeken naar de mate van het gebruik, doelmatigheid, organisatie en integratie in processen. Spirit staat op nummer 4 van 117 organisaties in Nederland. Toch ziet Evelyn nog uitdagingen: ‘Van binnen naar buiten werken bijvoorbeeld, een community bouwen samen met de jongeren. Online en offline.’

Dit nieuwsbericht delen: