2 november 2016

Esmaralda de Haan is hulpverlener bij het Multidisciplinair Trajecthouders Team (MTT): een team dat zich bezighoudt met dak- en thuisloze jongeren van 18 tot 23 jaar, met meervoudige problematiek. Voor de nieuwsbrief ‘Achter de schermen’ schreef zij een column.

‘Michael (22) en Daisy (23) hebben elkaar leren kennen toen ze allebei op de Elandsstraat woonden, een maatschappelijke opvang voor dak- en thuisloze jongeren. Ze werden verliefd. Hun relatie kenmerkt zich door pieken en dalen. Heftige ruzies met fysieke aanvaringen worden afgewisseld met elkaar steunen in lastige situaties, omdat ze zo goed weten hoe de ander zich voelt. Voor beide jongeren ben ik MTT’er*. Dat is efficiënt, zeker nu Daisy zwanger is van Michael. Ze willen het kindje houden. Begin 2017 worden zij papa en mama, maar ze wonen momenteel niet samen.

Michael en Daisy hebben een groot netwerk van hulpverleners om zich heen. Vanuit MTT ben ik de verbindende factor, met als doel het traject op alle gebieden in de gaten te houden. Mijn contact met Michael en Daisy is minimaal, dat loopt via de hulpverleners. Ze hebben hulpverleners voor zichzelf en hulpverleners voor hen samen vanwege de baby. Alle hulpverleners werken hard met Michael en Daisy, ik krijg van alle kanten updates. Iedereen richt zich op zijn of haar eigen werkgebied. Bascule, Punt P en Inforsa zijn betrokken vanwege de psychiatrische problematiek. Het DWI vanwege financiën en dagbesteding. HVO Querido en de Volksbond richten zich op de woonbegeleiding. Er komen veel vragen mijn kant op die ik weer doorspeel naar de juiste hulpverlener.

Ik besluit een zorgoverleg te organiseren, zodat we snel heldere afspraken kunnen maken. Het is een hele klus om een datum te vinden waarop bijna iedereen kan. Ik bel en mail in de rondte en uiteindelijk lukt het. Op woensdagmiddag verwacht ik acht hulpverleners op kantoor, en Michael en Daisy zijn erbij. Ze zijn volwassen en we willen niet óver ze praten, maar mét ze praten. Aan tafel zitten collega’s van de Bascule, Punt P, Azoma, Inforsa, HVO Querido, Volksbond en de GGD. De hulpverlener vanuit Voorzorg (GGD) kan helaas niet en inhoudelijk is het voor DWI dit keer niet noodzakelijk. De Volksbond en HVO Querido hebben vooraf wel met hen contact gelegd om af te stemmen.

Ik zit het overleg voor. Op een grote flapover schrijf ik alles op wat we met elkaar afspreken. De hoofdvraag is: ‘Waar kan Daisy heen als haar plek bij de Volksbond stopt?’ Bij de maatschappelijke opvang mag zij tot haar 7e maand blijven, daarna kunnen zij de verantwoordelijkheid voor een zwangere dame niet meer dragen. We streven naar een gezinsplek voor Michael en Daisy samen. Vanwege de wachtlijst blijkt dit nu niet haalbaar. Ik ga er daarom voor zorgen dat Daisy bij de GGD opnieuw aan de ‘gezinstafel’ wordt besproken. Hopelijk kan zij via die route in aanmerking komen voor een plek in de individuele jonge moeder-opvang bij Altra. Michael en Daisy willen graag samen door, maar zullen moeten ‘werken’ aan hun relatie. We spreken af dat ik ze aanmeld voor relatietherapie bij de Blijf Groep. Ze gaan samen nadenken over de mogelijkheden voor kinderopvang en op welke manier hun informele netwerk kan worden ingezet, eventueel met ondersteuning vanuit de hulpverlening.

Ondertussen bespreken we ook aan de individuele doelen met elkaar. Zowel Daisy als Michael moeten aan de slag met hun dagbesteding, hun uitkering, Michael blijft medicatie slikken om meer rust in zijn hoofd en lijf te hebben. Met beide gaan we een signaleringsplan maken zodat ze weten wat ze kunnen doen op de momenten dat zij het zelf niet meer trekken. De wekelijkse contacten met alle hulpverleners blijven doorlopen.

Aan het eind van het overleg hebben we een lange lijst met afspraken. Ik werk dit uit en mail ze aan alle betrokkenen, voorzien van acties. Over een maand evalueren we met elkaar om te zien wat er allemaal gedaan is en of we nog op koers liggen om een veilige plek voor Daisy en de baby te vinden.’

contacten-leggen
Esmaralda de Haan

 

Vanwege hun privacy zijn de namen Michael en Daisy gefingeerd.

 

Dit nieuwsbericht delen: