15 september 2016

‘Ook de scene over een islamitisch meisje dat verliefd wordt op een player is geloofwaardig gespeeld. Als ze met hem mee gaat en ’s morgens wakker wordt, ziet ze tot haar schrik dat haar moeder 36 keer heeft gebeld. De acteurs spelen met verve en switchen razendsnel tussen de verschillende typetjes, met straattaal in Surinaams of Marokkaans accent,’ recenseert Anita Twaalfhoven in ‘Cabaretesk vormingstheater’ .

Theatervoorstelling ZIN
Foto: Richard van Herwaarden

Zin?

Op 14 september was de waanZINnige première van ZIN? – een theatervoorstelling waarbij jongeren zelf de teksten schreven. Wat is hun ervaring op het gebied van seksualiteit en wat willen zij hun leeftijdgenoten daar over mee geven? Ze bedachten tot in detail hun personages, onderlinge relaties, plaats en tijd. Met de nodige beeldspraak en woordkeuze leerden ze onder begeleiding van Studio52nd de theaterteksten op papier te zetten. Ze schreven over het moment waarop de grens wordt bereikt en er een keuze wordt gemaakt. Hun personages gaan de grens wel of niet over. Maar wat gebeurt er dan allemaal? Wat voelen ze? Wat roept het op?

De tekstschrijvers

Aanstormende regisseurs zou je ze bijna kunnen noemen, de Amsterdamse jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Ze hebben een mening op het gebied van liefde, seks, relaties, grenzen en dwang die zij via het theater met anderen willen delen. Sommige jongeren krijgen begeleiding vanuit de programma’s ‘Julia en Romeo’ en ‘WE CAN Young’ van Qpido. De jongeren van ‘WE CAN Young’ zetten zich in om andere jongeren bewust te laten worden van grenzen in seks en relaties. Daarnaast hebben een aantal jongeren uit De Koppeling (behandelcentrum JeugdzorgPlus) en Resocialisatie en begeleiding meegedaan.

Let’s talk about seks

Zin? wordt voornamelijk gespeeld voor leerlingen van middelbare scholen in en buiten Amsterdam.
De voorstelling zal veel stof voor gesprek geven. Dat is ook de bedoeling, zowel in het theater als in de klas daarna. Het gehele pakket wordt educatief ondersteund en is daarmee een aanvulling voor de scholen die al met Qpido samenwerken en misschien een startpunt voor de scholen die dat nog niet doen. In tenminste zeven Amsterdamse voorstellingen hopen wij meer dan 1.000 jongeren te bereiken.

Theatervoorstelling ZIN

Foto: Richard van Herwaarden 

"ZIN"
Foto: Richard van Herwaarden
Dit nieuwsbericht delen: