12 september 2016

Hoe kunnen we technologieën inzetten om jongeren die tijdelijk in geslotenheid verblijven te helpen bij het herkennen van en omgaan met stress? Dit was de hoofdvraag voor de Stressless Challenge, georganiseerd op de CampusParty, in samenwerking met U-create en Spirit. De winnaar heeft een prijs van 5000 euro gekregen om het concept verder uit te werken.

De challenge

Voor de Stressless Challenge op de Campus Party zijn ‘jonge techneuten’ uitgedaagd om nieuwe manieren te vinden om stress te verminderen en de ‘mentale gesteldheid’ van jongeren die tijdelijk gesloten zitten te verbeteren. Marjan Meijer, gezinsgericht werker bij de Koppeling, vertelt over het belang van deze challenge: ‘Ik heb lang op de groep gestaan. Mijn ervaring is dat er best veel agressie is onder de jongeren, maar er ook spanningen zijn bij het personeel. Bij de Stressless Challenge willen we graag dat er iets ontwikkeld wordt waarmee zowel de hulpverleners als de jongeren eerder in de gaten krijgen wanneer er spanning in hun lichaam zit, zodat ze hierop kunnen anticiperen en agressie kunnen voorkomen.’

Marjan neemt deel aan de Garage2020, een werkplaats om vraagstukken binnen de jeugdhulp vanuit een andere invalshoek te bekijken. De Garage-leden definiëren en ontrafelen bestaande problemen en komen met nieuwe oplossingen, waarbij ze aansluiten bij de nieuwste technologische ontwikkelingen.

And the winner is…   

‘Na 48 uur en heel veel koffie kwam Yuno eruit’, zeggen de winnaars Gianna en Maryse.

Twee van de winnaars van Yuno
Trots vertellen Gianna en Maryse over Yuno

Ze vertellen vol passie over de ontwikkeling van Yuno en hoe dit product jongeren die in geslotenheid verblijven helpt bij het herkennen van, en omgaan met stress. In de zomervakantie hebben zij verschillende productvariaties aan jongeren en pedagogisch medewerkers bij de Koppeling voorgelegd. Vooral de koptelefoon die via kleur het stressgehalte aangeeft viel bij de jongeren en medewerkers in de smaak. Het team Yuno gaat hiermee de komende maanden een pilot draaien.

 

Op bezoek bij de staatssecretaris

Gianna en Maryse hebben samen met enkele Garage-leden en Frederique Coelman, directeur bij de Koppeling, een bezoek gebracht aan staatssecretaris van Rijn om over Yuno te vertellen. De kracht van het zichtbaar maken van stress heeft van Rijn nieuwsgierig gemaakt. Tijdens het bezoek is gesproken over het investeringsprogramma van Minister Schippers genaamd FastTrack. Met als grote vraag: kan Yuno deelnemer zijn in dit programma? De nieuwe subsidieregeling wordt in oktober bekend gemaakt, inmiddels is er een vervolgafspraak gepland om de samenwerkingsmogelijkheden te bespreken.

Bekijk de eindfilm van de Stessless Challenge.

Dit nieuwsbericht delen: