12 september 2016

Amazones en Rosa Parks zijn twee meisjesgroepen in de Koppeling. De meiden krijgen intern onderwijs, gescheiden van jongens, omdat ze kwetsbaar zijn. Deze meiden zijn verstrikt geraakt in mensenhandel, afhankelijkheidsrelaties of het slachtoffer van (dreigend) eerwraak.

Onderliggend is er vaak sprake van traumatisering en hechtingsproblematiek. Floor ’t Sas, behandelcoördinator/Gz-psycholoog bij de Koppeling heeft een sterke mening over het bieden van hulp aan deze meiden: ‘Ik ben ervan overtuigd dat hulp het meest effectief is wanneer er homogene groepen worden gevormd.’

Veilig contact met jongens

In het begin van het traject is er weinig contact met jongens. Later wordt er geprobeerd ze zo veilig mogelijk contact te laten maken. Ze krijgen trainingen bij Spirit Specifieq en praten over veilige omgang met jongens: hoe kleed je je, hoe bescherm je je tegen ongezond contact met jongens. ‘Een tip die we ze geven is: doe een koptelefoon op als je door de stad loopt. Als een jongen je dan aanspreekt met “Psssst, hi schatje” kun je hem negeren en gewoon doorlopen’, vertelt Floor. Verder in het traject gaat de behandelaar mee op verlof waar ze samen meer risicovolle situaties opzoeken, bijvoorbeeld bij het winkelcentrum in hun buurt.

Op elke groep verblijven maximaal negen meisjes. De meisjes zitten negen maanden tot een jaar in de Koppeling. In de eerste twee fasen gaan ze intern naar school, zodat ze met minimale prikkels en verleidingen naar school kunnen gaan. In de laatste fase, wanneer ze sterker in hun schoenen staan, gaan ze buiten de Koppeling naar school. Vaak is dat een andere school dan waar ze op zaten voordat ze naar de Koppeling gingen. Na de Koppeling gaan ze naar huis, of naar een andere woonplek bij Spirit.

homogene-groepen
Met een koptelefoon door de stad om niet afgeleid te worden.

Vrouwen met een voorbeeldfunctie

Bij jongensgroepen zijn vaak hulpverleners betrokken die dezelfde cultuur delen, bij meisjesgroepen is dit niet het geval. Hier zijn maximaal twee mannen per team en voor de rest alleen vrouwen: een specifiek type vrouw. Floor: ‘Dit type vrouw is een voorbeeldfunctie voor de meiden. Sterke, assertieve vrouwen die goed voor zichzelf kunnen opkomen.’ Zij hebben veel gesprekken met de meiden, en werken samen met de trainers van Spirit Specifieq, Bright GGZ voor traumabehandeling en de Bascule voor psychiatrische hulp. Met deze organisaties en in samenwerking met de meisjes zoeken we naar een beter perspectief.

‘Koken is hot!’

Ook op de Amazones en Rosa Parks volgen de meiden een geïntegreerd dagprogramma. ‘We starten de dag met sport: yoga, pilates of meditatie. Daarna gaan ze vier uur naar school en in de middag volgen ze groepsbehandeling. Eens per week krijgen ze systeemtherapie en daarna individueel traumabehandeling. Best een vol programma’, vertelt Floor. Ook zijn er leuke uitjes: in de zomer gaan ze met z’n allen op kamp bij Wijk aan Zee. Verder worden er ’s avonds veel spelletjes gespeeld, films gekeken en gesport in de Koppeling. ‘De dames koken veel, daar zijn ze erg mee bezig op de groepen. Koken is hot!’

Meer weten over Spirit Specifieq?

Lees ook het eerder verschenen artikel ‘Veiligheid voorop, met oog voor het ‘normale’ leven’.

Dit nieuwsbericht delen: