12 september 2016

Hoe kom je de wekenlang durende schoolvakantie door vanuit de Koppeling? Met het zomerprogramma boordevol leuke activiteiten! Ruim vijf weken zijn er verschillende activiteiten georganiseerd. Met iedere week een ander onderwerp dat past bij het thema ‘Around the World’.

Er zijn vaste groepsdagen en dagen waarop de jongens en meisjes zichzelf kunnen inschrijven. ‘In het begin hebben we ze moeten motiveren om mee te doen, later stroomden de aanmeldingen binnen’, vertelt Floor, medewerker Vrije Tijd en Vorming bij de Koppeling.

 Afrodance

zomerprogramma-koppeling-spin1
Met het thema ‘Afrika’ konden waaghalzen een spin vasthouden

De eerste week is ingeluid met het thema ‘Afrika’, waarbij de jongeren voetballen voor de Afrika Cup, samen de expressieve Azonto dansen en ‘The Big Five’ schilderen. Ze leren meer over verschillende beesten en wie durft mag zelfs een spin vasthouden. Ook de hersenen worden flink gekraakt tijdens de Afro-Quiz. Verder is er een Cannabis voorlichting gegeven waarbij Amsterdamse jongeren vertellen over de gevolgen van het gebruik van wiet of hasj.

Kook-contest

De kook-contest is ook erg populair. Iedere week krijgen ze een opdracht om een gerecht te maken dat past bij het thema: Marokkaanse Couscous, Amerikaanse hamburgers en Aziatische noodles. Ze krijgen een budget om boodschappen van te halen en mogen zelf een lekker recept uitzoeken en bereiden. Floor: ‘Het is altijd een feestje om te jureren, omdat de groepen er veel werk van maken. Mooie aankleding, muziekje op de achtergrond, het gerecht mooi gepresenteerd alsof we ons in een echt restaurant begeven.’

Brengt het beste in je naar boven

Tijdens de themaweken gebeuren er altijd weer bijzondere dingen: jongeren die heel erg sportief, creatief of hulpvaardig blijken te zijn. Groepsleiding die ontzettend enthousiast en betrokken is en er alles aan doet om zijn of haar team een leuke periode te bezorgen. ‘Er is veel competitie en strijd tussen de groepen, dat is leuk om te zien.’ Dit wordt gestimuleerd en beloond: elke dag worden er drie jongeren als ‘Topper van de dag’ benoemd. Deze titel hebben ze dik verdiend door hun goede inzet en sportieve gedrag. ‘Je ziet dat deze prijs echt wat met de jongeren doet. Julia bijvoorbeeld, zij werd erg emotioneel bij het ontvangen van een vaantje en de bijkomende complimenten. Complimenten die ze niet gewend zijn om te krijgen’, zegt Floor.

Het zomerprogramma is afgesloten met een eindspel en een grote prijsuitreiking. Hier hebben alle groepen een prijs verdiend. ‘Topper van de zomer’, bijvoorbeeld, of ‘Sportteam van de zomer’, ‘Chefmasters van de zomer’, ‘Quizmasters van de zomer’ en ‘Groep van de zomer’. De jongeren hebben gelachen, gehuild en geleerd: op naar het zomerprogramma van 2017!

Leren, de hele dag door

Het zomerprogramma is onderdeel van het ‘geïntegreerd dagprogramma’ binnen de Koppeling. Jongens en meisjes leren de hele dag door van wat zij zien, horen en meemaken. Onderwijs, behandeling, talentontwikkeling en vrijetijdsbesteding zijn in een dagvullend programma geïntegreerd. In een gesloten setting waarin elke jongen en meisje uniek is en medewerkers wisselende diensten draaien, is dat nog best een uitdaging. Lees het artikel ‘Leren, de hele dag door’ hoe de Koppeling dit aanpakt.

Dit nieuwsbericht delen: