4 april 2016

Het weer is onstuimig, het waait hard en het lijkt elk moment te gaan regenen. Toch is er op dinsdagmiddag 29 maart een mooi evenement georganiseerd op een binnenplein van de Koppeling, behandelcentrum JeugdzorgPlus. Er is hoog bezoek geregeld voor de meidenspecifieke groepen. Niemand minder dan Chantal de Ridder, Daphne Koster en Anouk Hoogendijk van de Ajax Vrouwen verzorgen een voetbalclinic voor de meiden van de Koppeling. De clinic is een onderdeel van het project ‘Life Skills & Clinics’ van de Ajax Foundation. Drie dames van naam en faam, alle drie oud of huidig international.

De drie voetbalvrouwen worden kort gebriefd door organisator John Overmeer en Jermaine Ristie, collega van de afdeling VTV afdeling van de Koppeling. Na een uitleg over het project van de Ajax Foundation door Ineke Gielen van Ajax kan het voetbalfeest beginnen.

Eén diva in trainingspak en Uggs

Het begin is aarzelend. Niet van de Ajax Vrouwen; die weten wat ze doen en dat het wel goed komt, maar de meiden van de Koppeling hebben zo hun twijfels. Allen gehuld in sportieve kleding, al presteert één diva het om te verschijnen in een trainingspak en Uggs. Illustratief voor de aarzeling van wel graag willen, maar nog niet helemaal durven.

De drie voetbalsters laten er geen gras over groeien en beginnen met de activiteiten. Eerst wat spelen met de bal en vervolgens schieten op doel. Ze zijn goed in wat ze doen, niet alleen met de bal, maar ook in het mee krijgen van de meiden. Knap, want dit zijn niet de makkelijkste meiden, alleen al omdat een deel de Nederlandse taal niet machtig is. Voetbaltaal spreekt echter iedereen. Het afronden lukt en de eerste talenten duiken op, als keepster en doelpuntenmakers. Eén dame solliciteert voor het eerste team van FC Bal op het Dak, want daar verdwijnt wonderwel ook een bal naartoe. Best een prestatie overigens.

Samenwerken en elkaar steunen

De clinic komt pas écht los zodra er een spel wordt gespeeld waarbij je, met de bal in de hand, moet rennen tussen pionnen door. Zoals dat kan in 2016 geven de pionnen licht, en daar waar het licht schijnt moet je naartoe. Dit wordt herhaald met tweetallen en uiteindelijk zelfs zestallen. Alle schroom is direct verdwenen en het wedstrijdelement, de ene groep tegen de andere, maakt het tot een mooi spektakel.
Dat er ondertussen wordt samengewerkt, overlegd, tactieken bedacht en aangemoedigd is wat de Ajax Foundation voor ogen heeft met deze clinics. Iedereen geeft high fives, moedigt aan, juicht en troost. En daarmee is misschien wel het grootste succes bereikt; samenwerken en elkaar steunen om te groeien en te bewegen. De Ajax Vrouwen vertonen mooi en aansprekend voorbeeldgedrag.

Roze tegen grijs

De clinic wordt afgesloten met een partijtje: roze tegen grijs. Na 10 minuten is het gelijkspel; de aloude straatvoetbalwet ‘Winnende doelpunt’ moet het pleit beslechten. Zoals het hoort op een middag met dames, wint het roze team. Handtekeningen en foto’s worden genomen en plannen gesmeed om de wedstrijd te zien op De Toekomst – Ajax thuis tegen Zwolle.

Overigens is halverwege deze dag al duidelijk geworden dat het doel van deze middag – samenwerken, sporten en plezier maken – op mooie wijze is bereikt. De diva rende naar binnen en wisselde haar Uggs voor echt sportschoenen. Roze, uiteraard.

Meidengroepen

De meidengroepen zijn onderdeel van Spirit Specifieq, waardoor integratie in het hele palet van gendersensitieve jeugdhulp ontstaat. Lees meer over deze meidengroepen in het artikel ‘Veiligheid voorop, met oog voor het ‘normale’ leven.’

Ajax vrouwen de Koppeling_1

Ajax vrouwen de Koppeling_5

Ajax vrouwen bij de Koppeling_6

Ajax vrouwen bij de Koppeling_7

DSC_5603
Foto’s: Nancy Siesling
Tekst: Reynold van der Heijden

Dit nieuwsbericht delen: