20 april 2016

Kristel woont twee maanden in Meisa. Haar ouders zijn gescheiden en de relatie met haar moeder escaleerde vaak in ruzies. In een vakantie werd ze aangerand, waardoor ze angstig is geworden. In Meisa is Kristel tot rust gekomen. ‘Het is hier gezellig met negen meisjes. We koken om de beurt, doen boodschappen en ruimen op. Kinderarbeid eigenlijk’, grapt ze. Vanavond is haar kookbeurt. Ze gaat gevulde bladerdeeg en rijst maken. Dat heeft ze van haar moeder geleerd.In de woonkamer staat een piano. Les volgen lukt niet; ze is te druk met haar Havo-huiswerk.

Esther Jalink, groepswerker: ‘Meisa is een afkorting van Meisjes Samen. Het is een crisisopvang voor meisjes tussen de 12 en 18 jaar. We bieden tijdelijk verblijf: een veilige plek met veel structuur. Er komen meisjes die om de een of andere reden nu niet thuis kunnen wonen en waarbij sprake is van meisjesspecifieke problematiek zoals seksueel misbruik, foute vriendjes, loverboys, een laag zelfbeeld of seksueel grensoverschrijdend gedrag.’ Met Kristel spreken de groepswerkers veel over de relatie met haar ouders, broer, zus, maar ook over seksualiteit, grenzen en alles wat daarbij komt kijken.

Pleegouders gezocht

Voor pubermeisjes als Kristel is het fijn om af en toe aan de drukte van de groep te ontsnappen, één-op-één-aandacht te krijgen en leuke dingen te doen. Daarom zoekt Spirit weekendpleegouders die het leuk vinden om één of twee keer per maand een pubermeisje over de vloer te hebben.

Jij (of jullie)

– bent flexibel
– staat stevig in je schoenen
– creëert een gezellige sfeer
– hebt humor
– kunt samenwerken

Zij

– is tussen de 12 en 18 jaar
– kan (tijdelijk) niet thuis wonen
– is kwetsbaar: onzeker, vindt het moeilijk om voor zichzelf op te komen
– heeft veel behoefte aan gezelligheid en aandacht
– heeft een klein sociaal netwerk

Kan jij goed met pubermeisjes overweg en heb jij ruimte in je hart en huis? Neem contact op met het Servicepunt: 020 – 540 04 40; pleegzorg@spirit.nl.

Pleegzorg voor pubermeisjes
Heb jij ruimte in je hart en huis?                  Foto: Ruud van der Graaf
Dit nieuwsbericht delen: