20 april 2016

Meevaren met de Gay Pride. Superspannend, maar bovenal een mooie ervaring, vonden de Turkse Özgür (21, homo), Marokkaanse Bouchra (24, lesbisch), Indj (24, hetero). Samen met Qpido-medewerkers zaten ze op 2 augustus in hetzelfde HVO-Querido schuitje.

‘Een Marokkaanse lesbienne is not done’

Indj: ‘Ik ben uitgenodigd door mijn vriendin Bouchra. Wij kennen elkaar nu zo’n acht jaar uit Spirit-verblijfsplek de Verhulst. Ik maakte haar coming out mee. Een Marokkaanse lesbienne in de moslimcultuur is ‘not done’. Het werd niet echt geaccepteerd in haar familie. Ik vaar met haar mee, omdat ik mensen wil meegeven elkaar te respecteren en minder op elkaar te letten. Ik draag mijn roze t-shirt met sneakers; klaar om te varen op onze HVO-Querido boot.’

‘Ik heb een wirwar aan gevoelens’

Bouchra: ‘Al jaren droom ik ervan om mee te varen tijdens de Gay Pride. Ik vind het als Marokkaanse lesbische moslima niet erg om op tv te komen, maar het is toch spannend. Hoe reageert de wereld? Sinds mijn negentiende ben ik open over mijn geaardheid. Mijn zus vindt het oké dat ik lesbisch ben, maar verwacht toch dat ik met een man trouw. Ik weet dat ik niet met een man kan. Het liefst wil ik huisje boompje beestje met een vrouw. Mijn moeder dacht na vier jaar nog dat het een grapje was, maar vorig jaar stortte ze in. Toen heb ik het teruggetrokken en gezegd dat ik een jongen had leren kennen. Ik heb een wirwar aan gevoelens. Was ik maar hetero, dan was het makkelijker geweest. Ik omhels het, maar ben bang voor de consequenties. Vorig jaar organiseerde mijn neef de Marokkaanse boot. Mijn halfbroertje zei tegen mijn moeder; je neef is niet het enige probleem, kijk naar je dochter. Gelukkig liegt hij vaak, dus ze geloofde hem niet.’

‘Ik voelde me heel eenzaam’

Özgür: ‘Mijn coming out werd in het begin niet geaccepteerd door mijn familie. Ik had geen huis. Ik logeerde bij vrienden. Ik voelde me een periode heel eenzaam. Het was een vage tijd, het leek op een depressie, maar ik ben eruit gekomen. Dus ik ben blij. Ik heb nog niet echt een toekomst voor ogen. Ik ben bang voor teleurstellingen. Uiteindelijk wil ik zelfstandig kunnen wonen, voor mezelf kunnen zorgen en mezelf kunnen zijn. Jeej, wij gaan nu varen!’

Omgaan met homo-negativiteit in de klas

Christianne Westdijk, medewerker Qpido: ‘Wij zeggen nooit: pap en mam, ik ben hetero! Coming out is een apart en groot issue. Er rust nog te veel taboe op hoe je erover kunt praten in de maatschappij. Op scholen gaan voorlichters van Qpido open in gesprek met leerlingen. We weerleggen onjuiste overtuigingen, zoals homoseksualiteit is ‘aangeleerd gedrag’, ‘vies’ of ‘besmettelijk’. Dat iedereen elkaar respecteert, lijkt bijna een utopie. Meer gelijkwaardigheid en geen schokgolf als je in de klas vertelt dat je homo bent, zou al mooi zijn. Voorlichters van Qpido leren hoe om te gaan met reacties en homo-negativiteit in de klas. En zowel homo’s als hetero’s geven les, want de hele maatschappij moet uitdragen dat het mag.’

Christianne laat achteraf weten dat Özgür en Bouchra het superleuk vonden. ‘Mooi dat er zo’n positieve vibe in de stad hangt. Iedereen is vrolijk en blij. Eigenlijk moet iedere dag zo zijn als het gaat om acceptatie. Een kleurrijk eenkleurig samenzijn!’

Contact

– Seksespecifieke voorlichting en training, consulten en hulpverlening:
Qpido, 06 – 29 33 80 64, info@qpido.nlqpido.nl.

– Gendersensitief verblijfsaanbod:
Servicepunt, 020 – 540 04 40.

– Algemene vragen over (grensoverschrijdend) seksueel gedrag:
Spirit Specifieq, infospecifieq@spirit.nl, spirit.nl/specifieq.

Meevaren met de Gay Pride. Superspannend, maar bovenal een mooie ervaring, vonden de Turkse Özgür (21, homo), Marokkaanse Bouchra (24, lesbisch), Indj (24, hetero).
Meevaren met de Gay Pride
Dit nieuwsbericht delen: