Mission possible!

Spirit komt uit de kast: geen gêne om te praten over seksualiteit, geaardheid, met gevoel voor diversiteit. Hoogste tijd om bijvoorbeeld de ogen wagenwijd te openen voor jongens en meisjes met lesbische-, homo-, bi- en transgender (LHBT) gevoelens. Vorm een vangnet en voorkom eenzaamheid!

LHBT’ers op handen dragen

Op het gebied van seksespecifieke hulpverlening heeft Spirit veel expertise in huis. Toch staat het oog hebben voor LHBT-jongeren ook bij Spirit nog in de kinderschoenen. Ruth Schipper, accounthouder Spirit Specifieq: ‘Wij willen onze scope verbreden naar gendersensitieve hulpverlening, daar horen LHBT-jongeren ook bij. Er zijn veel belangenorganisaties voor LHBT-jongeren, maar vanuit de jeugdhulpverlening is er nog geen organisatie is die zich écht hard maakt voor deze doelgroep.’

De noodzaak hiertoe blijkt echter des te meer uit het SCP-onderzoek “Jongeren en seksuele oriëntatie” (Movisie, 2015): ‘Er is nog steeds veel werk te verzetten om LHBT-jongeren van kwetsbaar naar weerbaar te krijgen. Professionals in de jeugdzorg hebben hier een belangrijke ondersteunende rol in. Het blijkt dat zij deze groep niet voldoende herkennen en dat ze onvoldoende met hen praten over hun gevoelens. Hierdoor kunnen zij LHBT-jongeren niet de hulp bieden die ze nodig hebben.’ Uit onderzoek blijkt tevens dat LHBT-jongeren een slechtere gezondheid en meer psychosomatische, emotionele en gedragsproblemen hebben. Het aantal zelfmoordpogingen bij homo-jongeren is vier keer zo hoog als bij niet homo-jongeren.

Spirit bekent Qleur

Brechje Kuipers, beleidsmedewerker Spirit Specifieq: ‘Jeugdhulpverleners signaleren genoeg, maar zijn nu vaak nog te handelingsverlegen. Met het project ‘Qleur’ willen we hulpverleners bewuster maken en handvatten bieden. Spirit bekent Qleur met oog en hart voor LHBT-jongeren: wij dragen hen op handen – wat mij betreft zeker een mission possible!’

Spirit Specifieq

Het project ‘Qleur’ is onderdeel van Spirit Specifieq. Veilig opgroeien op seksueel gebied, het voorkomen van daders of slachtoffers van loverboys, mensenhandel of uitbuiting. Dát wil Spirit Specifieq bereiken, samen met partners. Spirit Specifieq ondersteunt jongens en meisjes die een wirwar aan gevoelens en emoties hebben rond seksualiteit, identiteit en weerbaarheid. Van eenvoudige vragen tot ingewikkelde en zorgelijke problemen. Van lichte tot intensieve hulp thuis of op een woon- of verblijfsplek bij Spirit. De activiteiten zijn preventief, signalerend, consulterend en hulpverlenend. Spirit Specifieq is er ook voor ouders en professionals.

Contact

– LHBT-project:
Sascha Spaans (s.spaans@spirit.nl), Ruth Schipper (r.schipper@spirit.nl) of Brechje Kuipers (b.kuipers@spirit.nl).

– Seksespecifieke voorlichting en training, consulten en hulpverlening:
Qpido, 06 – 29 33 80 64, info@qpido.nlqpido.nl.

– Gendersensitief verblijfsaanbod:
Servicepunt, 020 – 540 04 40.

– Algemene vragen over (grensoverschrijdend) seksueel gedrag:
Spirit Specifieq, infospecifieq@spirit.nl, spirit.nl/specifieq.

Vorm een vangnet en voorkom eenzaamheid voor LHBT-jongeren.
Vorm een vangnet en voorkom eenzaamheid voor LHBT-jongeren.

 

LHBT wensenlijstje

Sascha Spaans, projectleider LHBT bij Spirit:
LHBT-jongeren worden gezien en zelfmoordpogingen worden voorkomen.
Brechje Kuipers, beleidsmedewerker Spirit Specifieq:
De worstelende jongeren staan niet langer alleen bij het uit de kast komen.
Jos Wulms, HVO Querido afdeling de Veilige Haven:
Meer plekken voor Veilige Haven dat opvang biedt aan biculturele LHBT-jongeren.
Ilias Zian, Gay care:
Zoveel mogelijk voorlichting wordt gegeven aan mensen over seksualiteit.
Jos Holweg, Centram:
Om snel te beginnen, want alle expertise zit aan tafel.
Bouko Bakker, Rutgers, Kenniscentrum seksualiteit:
Dat alle jongeren zichzelf zijn of worden.
Ossama Abu Amar, Centram, Veilige haven:
Spirit-medewerkers ontwikkelen ogen, oren en antennes voor jongeren die in problemen komen, omdat ze nog niet uit de kast zijn.
Done File, COC:
Dat er een biculturele LHBT-vertegenwoordiger komt bij Spirit.
Anna, stagiaire Qpido:
Er aandacht wordt besteed aan LHBT ‘opvoeden’ van ouders.
Ruth Schipper, Accounthouder Qpido:
Dat er een mooi aanbod komt voor iedereen.

4 reacties

 1. Hein op zegt:

  super ik wordt graag op de hoogte gehouden!
  wil zelf ook wel zoiets opzetten
  zijn bezig met SIGRA diversitiet en heb via Theo gevraag wie van jullie daarbij wil aansluiten

 2. Gerco Buis op zegt:

  TOP Actie en goed dat Spirit naar buiten treedt om specifiek deze groep jongeren te ondersteunen. Hoe kunnen we jongeren die worstelen met hun (seksuele/gender) identiteit bereiken en steunen. Wat kunnen we doen om het voor deze jongeren makkelijker te maken om te zijn wie ze zijn. To bi or not to bi.
  En wat kunnen we ouders, professionals en scholen bieden zodat ze weten om te gaan met de seksuele diversiteit van hun jongeren.

  Prima start Spirit!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *