20 april 2016

Bamba, BFF, bitch, billenknijper, boob hugger: toevoegingen aan de Van Dale en het vocabulaire van de docenten van het Nicolaas Lyceum in Amsterdam Zuid. Zij krijgen voorlichting over de Qpido-lessen ‘Liefde is’ die ook komend jaar aan hun leerlingen worden gegeven, onder meer over de gevaren van internet en respectvol met elkaar omgaan.

De kinderen uit de klas van Oscar’s Gonzalez, docent lichamelijke opvoeding, hebben vorig jaar een schaars geklede foto van een leerlinge verspreid. ‘Het meisje wordt haar hele middelbare schoolcarrière achtervolgd door haar uit de hand gelopen roep om aandacht. Zij kreeg met Valentijnsdag in plaats van een lief kaartje de vraag: ‘Wanneer stuur je weer een geile foto?’ vertelt Oscar.

In alle wijken

Sexting, grooming, loverboys en seksueel misbruik zijn onderwerpen die tijdens de Qpido-lessen aan bod komen en aan de orde van de (school)dag zijn. Het gebeurt in alle scholen, in alle wijken in Nederland. Medewerkers van Qpido leren docenten seksueel risicogedrag te signaleren en bieden inzichten in hoe te handelen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag in de klas.

Begrip ‘vreemde’ is vervaagd

Khadija Badouri, docente Frans, vraagt zich af hoe om te gaan met kinderen die steeds jonger in aanraking komen met social media: ‘Zij weten niet waar de grenzen liggen van wat wel en niet kan.’ Oscar Gonzales vindt het goed om de vaak nog naïeve kinderen te confronteren met de harde werkelijkheid, zoals Qpido doet: ‘De wereld zit vol smeerlappen. Mijn ouders hebben mij en mijn zus praktisch een trauma aangepraat om nooit met vreemden mee te gaan.’

Door het digitale tijdperk is het begrip ‘vreemde’ echter vervaagd, ervaren Qpido-medewerkers Raoul Chocolaad en zijn collega Christianne Westdijk. Soms lijkt of je iemand kent, zonder diegene ooit te hebben gezien. Je weet echter nooit wie er achter de webcam zit. Het kan een digitale kinderlokker zijn, die je eerst charmeert en dan chanteert met comprimerende foto’s die je stuurde.

Qpido voor jongens en meisjes

Qpido steunt jongens en meisjes die hulp nodig hebben en een risico lopen bij seksualiteit, sociale media, vriendschappen, relaties en grenzen. Heel belangrijk is het bespreekbaar maken van ongewenste intimiteiten, waar vaak een taboesfeer omheen hangt. Medewerkers van Qpido vragen tijdens lessen altijd: ‘Heb je weleens iets meegemaakt op seksueel gebied wat je (achteraf) liever niet wilde?’ Kinderen kunnen altijd na de les contact opnemen met Qpido.

Contact

– Seksespecifieke voorlichting en training, consulten en hulpverlening:
Qpido, 06 – 29 33 80 64, info@qpido.nlqpido.nl.

– Gendersensitief verblijfsaanbod:
Servicepunt, 020 – 540 04 40.

– Algemene vragen over (grensoverschrijdend) seksueel gedrag:
Spirit Specifieq, infospecifieq@spirit.nl, spirit.nl/specifieq.

Docenten krijgen voorlichting over de Qpido-lessen ‘Liefde is’ die aan hun leerlingen worden gegeven. Foto: Ruud van der Graaf
Docenten krijgen voorlichting over de Qpido-lessen ‘Liefde is’ die aan hun leerlingen worden gegeven.

 

 

Dit nieuwsbericht delen: