20 april 2016

Verwacht hadden ze de grote inloop niet, gehoopt misschien. Alhoewel, raar om je huis en kamer open te stellen voor de buurt. Om het survivalkamp te financieren organiseerden de acht meiden en hun groepsleiding van de Verhulst een fancy fair en open huis vorig zomer.

‘Het spookt niet in het huis! Het zijn normale meiden met extra bagage. Zij hebben op zoveel vlakken iets moeten achterlaten’, zegt begeleidster Monica de Meijer. Dat willen de bewoonsters en hulpverleners van de Verhulst laten zien aan hun buurt. Daarnaast willen ze geld inzamelen om op kamp te kunnen. Groepsleiders Joyce en Yvonne schminken en verkopen lekkers. Door een dag als vandaag leren de meisjes: vragen staat vrij!

In de Verhulst verblijven meiden tussen de 13 en 18 jaar. Ze hebben seksueel misbruik meegemaakt of vertoonden zelf grensoverschrijdend gedrag. Het survivalkamp is één van de grootste succeservaringen voor de groep tijdens hun verblijf bij begeleid wonen De Verhulst en misschien wel in hun leven. Samenwerken, communiceren en angsten overwinnen. Even kind zijn en ontspannen. Monica: ‘Na elk kamp komen de meiden glunderend en glimlachend terug.’

Rondleiding in hun domein

De meiden leiden de bezoekers vol trots rond in hun domein. ‘Best apart, nu herkent iedereen ons. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van ons en denken dat ons huis een drugskliniek is’, zegt een meisje. Sjoerd liep vanmorgen naar de markt en ontving de uitnodiging voor het open huis. Nu worden zijn twee kinderen geschminkt. Het lijkt hem een prima plek in een rustige buurt om uit situaties te komen waar de meiden uit moeten komen.

Op weg naar zelfstandigheid

Kimberly (16) woont het langste in De Verhulst en verblijft in de laatste fase van zelfstandigheid: ‘heerlijk, die vrijheid!’ Twee jaar gelden begon ze op de eerste etage in de wen fase. Die duurt zes weken. Op deze etage krijgen de meiden ook cursussen verzorging, schoonmaken en maskertjes van hun gastvrouw Mayra. Ze laat haar kamer zien op de derde verdieping. Er hangen veel persoonlijke foto’s.

De vele huisregels is Kimberly aan gewend. De verplichte Verhulstavonden, op zondag en maandag, waarop ze samen eten, vond Kimberly in het begin lastig. Nu krijgt ze 40 euro per week om zelf eten te halen. De uitgaven houdt ze bij in haar kasboekje. En vandaag heeft Kimberly gehoord dat ze geslaagd is op het Wellantcollege! Ze wil door haar verblijf in de Verhulst mensen met problemen helpen, het liefste jongeren en kinderen.

Doel bereikt

‘Doneer!’, zegt buurtbewoonster en BN-er Danie Bles. Ze vervolgt: ‘Deze acht meiden zijn part of here. Harmonie en gezondheid is voor mij normaal. Deze meiden hunkeren daarnaar. Of je nu visboer bent of de horecaondernemer op de hoek. Je kunt zoveel doen dichtbij huis. Mijn man doet af en toe klusjes, mijn moeder brengt soms broodjes langs. Zelf zit ik in de mode en regel bijvoorbeeld gympen. Het werk van de Verhulst is zo bijzonder. Deze meiden verdienen echt heel veel.’

Of het doel bereikt is? En of! Het kamp was geweldig én er is contact gelegd met buurtbewoners.

Contact

– Seksespecifieke voorlichting en training, consulten en hulpverlening:
Qpido, 06 – 29 33 80 64, info@qpido.nlqpido.nl.

– Gendersensitief verblijfsaanbod:
Servicepunt, 020 – 540 04 40.

– Algemene vragen over (grensoverschrijdend) seksueel gedrag:
Spirit Specifieq, infospecifieq@spirit.nl, spirit.nl/specifieq.

Gluren bij de buren; open huis de Verhulst
Gluren bij de buren; open huis de Verhulst. Foto: Ruud van der Graaf

 

Dit nieuwsbericht delen: