18 maart 2016

Bij lentekriebels denk ik aan verliefdheid. Verliefd ben je als je iemand leuker vindt dan de anderen. Als je verliefd bent maar nog geen verkering hebt, voel je je anders.
Ik weet niet goed wat ik dan voel. Je voelt je dan bijvoorbeeld boos of verdrietig of gewoon vervelend. Als je eenmaal verkering hebt voel je je opgelucht. Omdat je dan minder zenuwachtig bent als je naar haar/hem kijkt. Als je dat doet terwijl je nog geen verkering hebt dan kan hij/zij al een beetje raden dat je verliefd bent.

Bij de ene persoon krijg je wel lentekriebels, maar bij de ander niet. Dat komt volgens mij omdat die persoon waar je op valt bijvoorbeeld behulpzaam, aardig, grappig, knap en sociaal is. Het kan ook dat je dezelfde dingen leuk vindt, bijvoorbeeld een sport, koken, grappen maken, muziek en dieren.

Als de ene persoon niet meer verliefd is op de ander dan moet je het uitmaken anders bedrieg je haar/hem. Je merkt dat je niet meer verliefd bent op die persoon als je bijvoorbeeld op iemand anders bent of als je haar/hem niet meer leuk vindt. Je kan op meerdere mensen verliefd zijn, maar als je met meerdere mensen verkering hebt, ben je een player. Een player kan zowel een jongen als een meisje zijn.
Als je liefdesverdriet hebt dan mis je hem/haar of vind je het jammer dat je geen verkering hebt met hem/haar.

Er zijn verschillende relaties: een knipperlichtrelatie betekent dat het aan-uit aan-uit gaat en dan best vaak. Een afstandsrelatie betekent dat ik bijvoorbeeld in Spanje woon en zij in Nederland. Verkering is dat je met elkaar hebt (dus dat je elkaar leuk vindt). Verloven dat je afspreekt dat je met elkaar gaat trouwen maar je bent nog niet getrouwd. Bij trouwen beloof je altijd bij elkaar te blijven.

Tip: zeg nooit ja als iemand je verkering vraagt terwijl je niet op hem/haar bent. Je moet heel goed nadenken of je wil trouwen. Anders ben je getrouwd en dan ben je niet meer verliefd!

Sem, 12 jaar

Week van de Lentekriebels
Van 14 t/m 18 maart 2016 vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Deze week leren de kinderen van groep 1 t/m 8 over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media, en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid.
Kinderen horen veilig op te groeien op het gebied van seksualiteit en relaties. Qpido, expert op het gebied van seksualiteit en relaties, en onderdeel van Spirit Jeugd en Opvoedhulp, besteedt hier veel aandacht voor op scholen, onder andere met de lessen ´Liefde is’. Kijk op qpido.nl voor meer informatie.

Dit nieuwsbericht delen: