10 februari 2016

Hoe kun je aanhoudende conflicten thuis doorbreken, om te voorkomen dat een jongen of meisje uit huis moet? Als ouders en hulpverleners geen invloed meer hebben; wie uit de omgeving heeft dat dan nog wel? De nieuwe aanpak ‘JIM’ kan uitkomst bieden: ‘Jouw Ingebrachte Mentor’.

JIM: een zelfgekozen vertrouwenspersoon

Dit is een door de jongere zelfgekozen vertrouwenspersoon, zoals een tante, buurman, goede vriendin of sportcoach. Iemand die zowel van de jongere als de ouders vertrouwen krijgt en met hulpverleners wil samenwerken. De JIM is een steunfiguur voor de jongere en adviseert ouders en hulpverleners. ‘Ik vind het makkelijker om dingen van een vriendin te horen dan een hulpverlener die verder weg staat en je wordt gezien als de slechte moeder die het verkeerd heeft gedaan’, zegt een moeder. Haar dochter vult aan: ‘Ja, ik vind het makkelijker om te praten tegen iemand die ik ken dan tegen iemand die ik niet ken en denk wat kom jij je met mijn problemen bemoeien.’

Unieke situatie vraagt om een unieke oplossing

Spirit start in april met JIM en we werken samen met Bascule, Lijn5 en Arkin. De hulpverleners hebben dus ervaring in de psychiatrie, jeugd- en opvoedhulp, zorg voor licht verstandelijk beperkten en verslavingszorg. ‘Iedere situatie is uniek en vraagt om een unieke oplossing. In combinatie met een JIM wordt de jongere en zijn ouders de problemen weer de baas. In vrijwel alle gevallen is een uithuisplaatsing dan niet meer nodig’, zegt Levi van Dam, innovator bij Spirit.

JIM is onderdeel van de aanpak ‘InVerbinding’. Dit staat voor intersectorale samenwerking, integratie ambulant en residentieel en natuurlijk last but not least: samenwerking met een JIM. Meer weten? Neem contact op met Lidewij Roes via l.roes@spirit.nl, Levi van Dam via l.v.dam@spirit.nl of inverbinding@spirit.nl.

Dit nieuwsbericht delen: