15 oktober 2015

In de week van de opvoeding, van 5 tot 11 oktober 2015, hebben Vanessa en Klaartje workshops georganiseerd voor gescheiden ouders. ‘Deze avond had ik 4 jaar eerder willen meemaken, toen ik net gescheiden was’, zegt een ouder na afloop.

De ouders bevinden zich in verschillende fases van de scheiding. Ouders die een week geleden hebben besloten te gaan scheiden en het zo goed mogelijk voor de kinderen willen regelen. Ouders die jaren geleden zijn gescheiden en helaas toch zijn vastgelopen in de communicatie met de ex-partner.

Zij hebben inzicht gekregen in hun rol als ouder en ex-partner, hoe zij zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het proces en alles wat daarbij komt kijken. ‘Waar kan je terecht voor welke vraag?’ Vanessa en Klaartje maken de ouders wegwijs en geven hen handvatten om verder te kunnen. De ouders geven elkaar tips en tools en zijn blij met herkenning en erkenning over en weer.

Hoe doe je dat?

Vooral na een scheiding is de opvoeding een enorme uitdaging. Het vereist dat ouders een relatie met elkaar blijven onderhouden en zich niet volledig los van elkaar maken. Alle gezinsleden moeten opnieuw een balans vinden. Een scheiding biedt ouders de kans om veerkracht te laten zien in een stressvolle fase van het gezin. En om veerkracht bij het kind te bevorderen.

Maar hoe doe je dat? Hoe kan je als alleenstaand ouder goed voor jezelf zorgen na een scheiding? Hoe maak je goed lopende afspraken met je ex- partner? Hoe kan je samen ouder zijn ondanks dat je niet meer samen bent? Hoe kan je je kind ondersteunen na de scheiding? Vanessa en Klaartje kunnen workshops of informatieavonden verzorgen over allerlei vragen waar scheidende ouders tegenaan lopen, zoals:
– Echtscheiding en de kinderen (hoe ondersteun ik mijn kinderen?)
– Samengesteld gezin (hoe vorm ik samen met mijn nieuwe partner en onze kinderen een gezin?)
– Communicatie met de ex partner (hoe maak ik goede afspraken met mijn ex partner, hoe zorg ik ervoor dat het ouderschapsplan werkt?)
– De kracht van het netwerk (hoe kan je als grootouders en omgeving steun bieden aan scheidende ouders en hun kinderen?)

Meer weten en aanmelden?

Vanessa van Dam-Wesselius (bemiddelaar/kindercoach)
v.v.dam@spirit.nl
06 – 54 29 04 77

Klaartje Sluijs (trainer Positief Opvoeden/gezinsbegeleider)
k.sluijs@spirit.nl
06 – 50 83 64 58

De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, mede opvoeders en kinderen. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Het motto van de week was dit jaar: ‘Geef me de vijf’.

Dit nieuwsbericht delen: