Pilot forensische pleegzorg

Hij stond op tilt. Bodil gaf hem maar meteen de hond mee. Dan kon hij een blokje om. Hij kwam keurig terug, en riep: “Waar is hier een Albert Heijn? Is hier geen politie? Wát een dorp!” Toch is Achmed (16) dolblij dat hij na twee weken de jeugdgevangenis Amsterbaken mag verlaten. Onder strenge voorwaarden van de kinderrechter mag hij ‘zijn tijd’ uitzitten bij forensische pleegouders Bodil en Geert. In hun sfeervolle huis in de Zaanstreek.

Jaarbericht Kinderrechten 2015

In Nederland zit 79% van de minderjarigen die in een justitiële jeugdinrichting verblijven, zijn niet veroordeeld maar zitten in voorlopige hechtenis tot er een definitieve uitspraak van de rechter is. Dat staat in het Jaarbericht Kinderrechten 2015. Vorig jaar ging het om ruim duizend kinderen. Al die tijd wordt de behandeling van de kinderen niet gestart. Defence for Children pleit voor alternatieven, en noemt een pilot als ‘Forensische pleegzorg’ van Spirit en het ministerie van Justitie als goed voorbeeld.

2 reacties

 1. Marianne op zegt:

  Forensische pleegzorg klinkt te mooi voor woorden. Heeft er wel eens iemand nagedacht over de risico’s voor leden van het pleeggezin en kinderen uit de buurt? Waar andere jeugdcriminelen achter slot en grendel moeten, mogen deze jeugdigen gewoon vrij rondlopen. Ze kregen toch niet voor niets een straf opgelegd? Het wachten is op het eerste slachtoffer. Of ben ik een doemdenker?

 2. Ellen Eltink op zegt:

  Beste Marianne,
  Bedankt voor je reactie. De vragen die je stelt zijn zeer begrijpelijk. Voordat een jongere een plek krijgt bij een forensisch pleeggezin, worden de risico’s zorgvuldig bekeken door de betrokken partijen (o.a de Raad voor de Kinderbescherming , Jeugdbescherming Amsterdam of William Schrikker Groep). Uiteindelijk besluit de kinderrechter of forensische pleegzorg een geschikte optie is voor een jongere.
  De forensische pleegzorg is bedoeld voor jongeren tussen de 12 tot en met 16 jaar, die voor het eerst verdacht worden van een strafbaar feit. Het betreft kwetsbare jongeren, met bijvoorbeeld een cognitieve beperking en/of psychische problematiek. De jongeren gaan naar school en zijn gemotiveerd om bij het pleeggezin te verblijven. Ook hun biologische ouders/verzorgers staan hier positief tegenover.

  Het pleeggezin wordt intensief begeleid en kan altijd aangeven als zij een jongere niet (meer) willen opvangen. Lees hier meer over de ervaring van een van de betrokken pleeggezinnen:
  http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/23/voor-straf-naar-een-pleeggezin-1579617

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *