5 juni 2015

Na ongeveer een jaar wonen bij Housing First is de zelfredzaamheid van de jongeren flink verbeterd en hun situatie gestabiliseerd, blijkt uit evaluatie. Housing First biedt sinds 2013 een onderkomen aan jongeren met gedrags-, psychische en verslavingsproblematiek, die elders in de jeugdzorg moeilijk terecht kunnen omdat zij veel onrust en overlast veroorzaken.

‘Zolang je op straat rondzwerft, kan je niets opbouwen’

In de evaluatie van Housing First zijn gesprekken gevoerd met bewoners over hun ervaringen en is hun zelfredzaamheid beoordeeld. Sinds de start in 2013 zijn er zestien jongeren geplaatst. De jongeren geven aan het vooral fijn te vinden een plek voor zichzelf te hebben. Niet alleen omdat zij niet gedijen in een groep en geen conflicten meer hebben met huisgenoten, maar ook omdat ze nu een basis hebben: een eigen plek, iets om op terug te vallen. D: ‘Zolang je op straat rondzwerft, kan je niets opbouwen. Ik zit hier alleen en ik ben zelfstandig. Bij opvanghuizen wordt er schoongemaakt en gekookt, alles wordt voor je gedaan. Hier leer je voor jezelf zorgen.’

Vast slaapritme, minder alcohol en drugs

Gemiddeld zeven maanden na de start heeft Housing First een ‘middelgroot positief effect’ bij de jongeren, na gemiddeld een jaar is dit effect toegenomen tot ‘groot’. Drie jongeren vertellen dat ze een vast slaapritme en een gezond eetpatroon hebben. Bovendien vertelt een aantal jongens dat zij minder drugs en alcohol consumeren door Housing First: N: ‘Twee jointjes per dag ofzo. Drie wel. Ligt eraan hoe ik me voel. Maar niet echt veel hoor. Ik heb echt geminderd hoor.’ Voordat je Housing First had was dat meer? ‘Sowieso, elke dag. Zeker wel, vijf, tien, jointjes op een dag blazen. En dan ook nog drinken enzo. Elke dag. Flessen, 40%. Ja man. Die gingen gewoon naar binnen man. Vroeger was ik beetje wild. En nu eh, ben echt gewoon, sinds ik een huis heb rustiger geworden.’

Lees de volledige evaluatie van Housing First Jeugd.

Dit nieuwsbericht delen: