21 april 2015

‘Begin me nu toch wel echt pas te realiseren dat ik nog 3 weken heb in de Koppeling!! 🙂 Heb gemengde gevoelens erover…ben natuurlijk blij, maar heb er wel 8 maanden gezeten! Heb veel geleerd, veel nieuwe dingen gedaan, heb er veel aan gehad en veel steun gehad aan veel mensen daar. Ga iedereen wel missen
🙁 Ben er slecht ingekomen maar goed uitgegaan!!
Heb nu eindelijk weer een toekomst voor me en dat kon ik 8 maanden geleden niet zeggen!! Veel love voor de mensen die me er doorheen hebben getrokken!! Ben jullie dankbaar!’ (Facebook bericht van een jongere uit de Koppeling, behandelcentrum Jeugdzorgplus)

Contact houden via Facebook

Oorspronkelijk startte Anika Visscher, pedagogisch medewerker van de Koppeling, een Facebook pagina om vanuit haar werk contact te houden met oud-jongeren: ’Ik wilde graag horen hoe het met de jongeren ging na verblijf in de Koppeling. Daarnaast gaf het mij ook de kans om een helpende hand of nazorg te bieden wanneer er nieuwe problemen zouden ontstaan.’
Maar na de opstart met wat foto en berichtjes, reageerden naast oud-jongeren, ook jongeren die in de Koppeling verblijven. Facebook bleek voor hen een laagdrempelige en vrijblijvende manier om contact te zoeken en ook één op één zaken te bespreken. Anika: ‘Het gaat om jongeren die het moeilijk vinden om met verschillende situaties om te gaan en makkelijk in oude patronen kunnen vervallen. Het is fijn als ik daar soms in kan ondersteunen.’

Pilot met definitief vervolg?

Facebook in de Koppeling is een persoonlijk initiatief en pilot van een betrokken medewerker. Deze pilot wordt aangejuicht door directie en andere pedagogisch medewerkers. Na evaluatie kan het een definitief vervolg krijgen.
Anika: ‘Ik heb meer inzichten gekregen in hoe jongeren gebruik maken van sociale media en welk effect dit kan hebben, zowel positief als negatief. Ik denk dat deze vorm van sociale media vaker ingezet kan worden als hulpmiddel bij de behandeling van deze jongeren. Het kan gebruikt worden om contact te leggen, problemen aan te kaarten en successen te delen. En het is een manier om nazorg te kunnen bieden.’

Dit nieuwsbericht delen: