20 april 2015

Dat is het doel van ‘Handsaandek’ – een idee van Tobias Wulffraat, groepswerker bij Spirit. Een jongere die bij opvoedouders in een speciaal gezinshuis (Driehuis) woont roept enthousiast: ‘Ik vind het leuk om te klussen, en er daarna mee te kunnen varen maakt me dubbel zo blij!’ In augustus begint hij bovendien aan de Zeevaartschool; hij is nu al bezig met zijn toekomst.

Weg met die verveling

Tobias werkt op een verblijfsgroep van Spirit, waar jongeren – net als zoveel jongeren – zich soms stierlijk vervelen: ‘Dan zit je suf tv te kijken en gaan jongeren lopen klieren en dingen stuk maken. Ik wilde positieve energie creëren.’ Als man wilden hij zelf altijd al een keer een boot opknappen. Een vriend van hem is de bedenker van skipper.nl en heeft verstand van boten. En zo heb je al snel een ‘netwerk’ van jongeren, vrijwilligers met ervaring in de jeugdzorg, en vaklui die worden ingevlogen als er iets lastigs moet gebeuren, zoals het repareren van een kapotte motor.

Bikhamers, herrie en leuke activiteiten

Zijn idee ontstond in het najaar van 2014. Tobias heeft bewust een boot gekocht waar nog veel aan moet gebeuren. Inmiddels ligt de boot in een werf in Amsterdam Oost. Samen met een jongere heeft hij al de eerste ‘voorbereidende werkzaamheden getroffen’: met bikhamers hebben ze – gepaard met de nodige herrie – de boot al een flink stuk kaal gemaakt. En dat gewoon in zijn vrije tijd, want Tobias ziet het vooral als een leuke hobby. Al komt er wel meer bij kijken dan hij in eerste instantie dacht: ‘Ach, Sail is een mooi einddoel, maar het gaat natuurlijk vooral om de weg ernaartoe. Na Sail zijn er zat andere momenten om leuke activiteiten met jongeren en de boot te ondernemen.’

Ondernemerschap stimuleren

Spirit is een ‘platte’, zelfsturende organisatie (zonder middenkader) waardoor ondernemerschap en innovatie wordt gestimuleerd. Daardoor ontstaan op allerlei vlakken mooie initiatieven die de hulp aan jongeren en gezinnen ten goede komt. Tobias: ‘De website is nog niet helemaal klaar, maar via
www.handsaandek.nl werken we aan crowdfunding. Alle bijdragen zijn van harte welkom!’

Een afgeragde, maar mooie boot die tegen een stootje kan.
Met een bikhamer de oude lak verwijderen.
Van Zuid Holland naar Amsterdam; bij het NEMO is de boot te water gelaten. 

Dit nieuwsbericht delen: