27 maart 2015

Richard (28), ex-cliënt van Spirit deed in 2011 mee aan de Homeless World Cup in Parijs en niet zonder succes: “Via HVO Querido kwam ik in contact met de Dutch Homeless Cup, de Nederlandse straatvoetbalcompetitie (nu Dutch Street cup, red.). Ze wisten daar dat ik heel erg van voetballen hield en polsten me om mee te doen. Dat betekende twee keer per week trainen en op zaterdag spelen. Ik zat in een samengesteld team met jongens uit Amsterdam Oost en West. Voetballen hield ons van de straat en je kon er ook goed netwerken. ”

Iedereen rookte
Richard maakte kennis met mensen die net als hij wat wilden doen met hun leven:  ‘Het waren andere mensen dan in mijn eigen omgeving, met een andere cultuur, houding en gedrag.  Iedereen in mijn ‘eigen categorie’ rookte en zo, daar bleef ik weg van. Ik was altijd alleen maar bezig met voetballen. Ik heb uit die tijd ook wel een paar vrienden over gehouden. Aan de Dutch Homeless Cup heb ik twee keer meegedaan, in 2008 en 2010. De eerste keer hebben we met ons team in de finale verloren. In 2010 heb ik in een ander team gespeeld en hebben we gewonnen. Ik was aanvoerder van het team en we hebben geen enkele wedstrijd verloren. We wonnen de Nationale competie en mochten naar de Homeless World Cup 2011 in Parijs.”

Redding
Op zijn 18e leerde hij Marina -zijn hulpverleenster bij Spirit – kennen. Hij werkte toen bij Mc bij McDonalds:  “Marina en voetbal waren mijn redding. Ik leefde voor het voetbal, het was een uitlaatklep. Mijn moeder kon niet voor me zorgen. We sliepen overal en nergens. Op een dag heeft ze me naar Streetcornerwork gebracht en van daaruit kwam ik bij Spirit terecht. Marina heeft een woonplek voor me geregeld bij Begeleid Wonen. Met hulp van HVO Querido heb ik in 2010 een eigen woning gevonden. In die tijd trainde ik ook bij een club. Mijn leven bestond uit werken en voetballen”, aldus Richard. Richard en hulpverleenster Marina.

Andere fase
Zijn hulpverleenster stimuleerde hem ook terug naar school te gaan. Richard vertelt: “Marina deed me inzien dat er meer was dan voetbal en allerlei verschillende baantjes. Via DWI kon ik een ICT-cursus volgen. Ik heb een certificaat op niveau 2 gehaald en van daaruit kon ik doorstromen naar een andere ICT-opleiding. Ik merkte dat ik net als bij voetballen met gewoon doorzetten veel kon bereiken. Ik was hard aan het werk en pakte alles aan.
Ik ben nu in een fase beland dat ik iets anders wil gaan doen. Het lijkt me heel mooi iets met sport te doen. Bijvoorbeeld jongeren begeleiden met het vinden van een goede vrije tijdsbesteding om ze van de straat te houden.”

Dit nieuwsbericht delen: